Tags

, , ,

De lijst van Nederlandse deelnemers aan de Olympische spelen van Parijs in het jaar 1900 levert een aantal mooie verhalen op. 36 Nederlanders maakten de reis naar de lichtstad, ze deden mee aan 6 sporten.

Photobucket - Video and Image Hosting

Een erg interessant onderdeel is het Running Wild Boar Shooting, waaraan Solko Johannes van de Bergh en Walter Joachim Jochems meededen. Was dit een eerbetoon aan Obelix?

Ook aan de eerste Nederlandse gouden medaille zit een verhaal vast. Roelof Klein en Francois Antoine Brandt wonnen de twee met stuurman. Helaas was hun eigen stuurman te zwaar en op het laatst vervangen door een Frans jongetje. Daardoor konden zij niet als puur Nederlands team beschouwd worden en het IOC gaf hen wel goud, maar telt het goud niet als Nederlands. Overigens hadden de twee heren niet eens door dat ze mee hadden gedaan aan de Olympische Spelen. Ze dachten zelf dat ze wereldkampioen waren geworden.

Ook van het onderdeel Sur la perche à la Herse had ik nog nooit gehoord. Het schijnt een onderdeel van het boogschieten te zijn, maar zelfs op Wikipedia is daar verder niets over te vinden, zelfs niet in de Franse versie of bij het hoofdstukje boogschieten.

Een andere Olympische sport, Croquet, kende geen Nederlandse deelnemers.

Voor een onderzoeker met te veel vrije tijd lijken mij deze Olympische Spelen zeker een inspanning waard.

Bron: Wikipedia (willekeurige pagina)

Advertenties