Tags

, ,

Eén van mijn favoriete scènes uit de legendarische serie Fawlty Towers is het moment dat Basil Fawlty zijn Spaanse kelner Manuel aan het uitleggen is wat wat is. Het eindigt met de tekst (ik parafraseer omdat ik te lui ben om het boek met teksten helemaal door te worstelen op jacht naar de exacte woorden):

”This Manuel, this spoon, this knock on head.”, waarna hij de Spaanse manus van alles met de lepel een klap op het hoofd geeft.

De scène schoot me deze week even door het hoofd.

Ze is een van de lastige studenten. Het heeft weinig met school te maken, meer omdat er van alles in haar leven speelt. Ook in de klas ligt ze niet lekker. Ze is te ‘streetwise’ voor vele van haar klasgenoten. Maar ze is zonder twijfel de slimste in haar klas. Helaas ook soms in de Twentse (Duitse) betekenis van het woord.

Deze week was er een rustig moment in de klas. Iedereen was het aan het werk of gaf in ieder geval die indruk. Op zich al een schaars moment in deze klas. Zij zit achterin, natuurlijk, ik zit rond te kijken en zie dat ze haarzelf voor de kop slaat. Letterlijk dus. De aanleiding is niet duidelijk, maar ze zal iets vergeten zijn, gok ik.

Mijn eerste reactie is er uit voor ik erg in heb: “Mag ik ook een keer?” Ze kijkt even verbaasd. Ik zie haar denken. Ze weet niet hoe serieus ik ben (niet, maar dat laat ik haar natuurlijk niet merken) als ze reageert. “Nee, maar ik wil u wel slaan”. De klasgenoten om haar heen kijken verwachtingsvol op wat er staat te gebeuren.Aan de andere kant van de klas werkt men gewoon verder.

“Dat is goed, maar ik eerst”, antwoord ik, wetende dat ik formeel een grens overschrijd. Weer zie ik die twijfel in haar ogen. De bedachtzaamheid die ze heeft gekregen door jaren voor haar zelf opkomen in een in haar ogen vijandige wereld. Dan wint de nieuwsgierigheid. “Zou hij het echt doen?” lees ik in haar blik. Ze staat op. Ik ook.

Ik loop naar haar toe, sta even stil en geef haar dan een tik op haar voorhoofd. Het klinkt alsof het een felle tik was, maar het viel wel mee. Er wordt besmuikt gelachen. Haar beurt. Een flits van een seconde twijfelt ze nog, maar dan tikt ze mij, iets zachter, ook op het voorhoofd.

Als op afspraak draaien we ons allebei weer om, gaan zitten en gaan verder met wat we aan het doen waren.

Advertenties