Tags

, , , ,

“Wat doe jij hier? X zou vandaag surveilleren. Dat staat op het rooster.” De klas, waar ik eigenlijk behoorlijk goed mee kan opschieten, is niet zo blij als ze me zien aankomen met een grote toetsenvelop onder mijn arm.

Nu is mij bekend dat ik niet erg populair ben tijdens het surveilleren. Misschien helpt het niet dat ik nog niet zo lang geleden zelf allerlei pogingen tot communicatie deed tijdens toetsen zonder dat ik betrapt werd. Meestal liet ik overigens afkijken. Niet omdat ik zo goed was, meer omdat ik te veel zelfvertrouwen had (anderen noemen dat wel eens eigenwijs) en dus eigenlijk een ander niet zo vertrouwde.

Een paar jaar geleden, toen ik net begon, vertelde een voetbalvriend van me dat hij met leerlingen van me in de trein had gezeten. Hij had mijn naam gehoord en goed opgelet op het gesprek iets verder op. “Bij hem kun je helemaal niet spieken”, was de eerste opmerking. Verder was het niet al te negatief begreep ik van hem.

De groep is vandaag dus niet blij met me. Ik had zelf altijdeen hekel aan een surveillant die achter in ging staan. Als je te vaak opkeek, viel het op. Keek je niet om, dan wist je niet of er opgelet werd of niet. Spieken was dus onmogelijk.

Niet elke collega ziet surveilleren als belangrijke taak. Tenminste als ik de opmerking van een van de woordvoersters mag geloven. “Gisteren bij Q hebben we er een groepsopdracht van gemaakt”. Het gelach van de anderen is niet vanwege de grap, maar vanwege de herkenning. Dus ook al balen ze dat ik er zit, ze mogen me nog genoeg om te weten dat ze deze opmerking kunnen maken, zonder dat het consequenties heeft.

De klas heeft echter mazzel. Ze moeten een brief schrijven, spieken is dus al een stuk zwaarder. Daarbij is dit een rustige lichting, in tegenstelling tot de groep hieronder. Maar de belangrijkste reden is de computer. In dit nieuwe gebouw staat in elk lokaal een computer. Dus als het rustig is, dan is het al snel tijd om even mijn mail te checken, het bezoekersaantal van mijn blogs te controleren en wat te lezen her en der op het www.

Ik denk niet dat er vandaag afgekeken is. Maar deze nieuwe situatie met computer zou zo maar kunnen betekenen dat ik in de toekomst iets populairder word in de toetsweken. Misschien een live-blogje in de volgende toetsweek?

Advertenties