Tags

, , , , , ,

AjaxIk ben opgegroeid als een Ajax fan. Mijn eerste woordenwaren niet de gebruikelijke ‘dada’, ‘papa’ of ‘mama’, maar de namen van het Europacup winnende team uit 1971. Mijn vader zei de voornaam, ik wist dat aan te vullen. Suurbier, Keizer, Cruijff, Hulshof, Swart en Krol, ik kende ze allemaal. Als jochie groeide ik op met Jesper Olsen, Marco van Basten en Johnny van ’t Schip. Later, toen ik in Amsterdam woonde, zag ik een aantal wedstrijden, ook van het tweede en de jeugd, waar je de echte fans tegenkomt.

Je kunt gerust stellen dat ik mijn hele leven al Ajax fan ben. De laatste jaren minder trouwens. De verhuizing naar de Arena hielp niet. Eigenaar van een emotieaandeel ben ik ook niet. Deze dagen kan het me al een stuk minder schelen wanneer het de club slecht gaat, raakt het me nauwelijks meer. Maar lezen over de club blijft leuk. Dit boekje stond al jaren in de kast, het las wel lekker weg, snel even een verhaaltje tussendoor.

Schrijvers zijn Thomas Acda, Jan Mulder, Xandra Schutte, Hermine Landvreugd, Ton Sijbrands, David Endt, Youp van ’t Hek, Moses Isegawa, Mark Schalekamp, Chris Willemsen, Tom Egbers, Vic van de Reijt, Thomas Rap en Herman Koch.

Het verhaal van Acda over het Ajax van 1971 leeft natuurlijk erg bij mij, Egbers heeft een mooie journalistieke reportage (was dat niet meer iets voor Hard Gras?) over Roni Calderon, een Israëlische voetballer die het niet redde bij het grote Ajax. Youp van ’t Hek een lichtelijk voorspelbaar (daarom niet perse minder) verhaal over zijn jeugd, David Endt schrijft met liefde over het Ajax shirt. Meest verrassende bijdrage voor mij was die van dammer Ton Sijbrands die bij Ajax in de jeugd heeft gespeeld. Leuk verhaal. Hoogtepunt is de top tien van Ajax momenten door Chris Willemsen op rijtje gezet. Vooral zijn redenatie vooraf, waardoor drie kwart van de Ajax spelers automatisch afvalt voor die top tien is van een hoogstaand niveau. Er zit zoveel logica in, dat het onmogelijk is om met Willemsen in discussie te gaan, terwijl waarschijnlijk elke fan een andere top tien in zijn hoofd heeft.

Leuk boekje, uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de club. Nu mijn eigen clubje volgend jaar ook honderd wordt eigenlijk wel een jaloersmakend boekje. Maar ja, over de derde en vierde klasse amateurs wordt nu eenmaal minder geschreven.

Nummer: 06-079
Titel: Eeuwig Ajax
Auteur:  Diversen
Taal: Nederlands
Jaar: 2000
# Pagina’s:  102 (15737)
Categorie:  Sport (voetbal)
ISBN:  90-6005-618-3

Advertenties