Tags

, , , ,

Tussenuren zijn vaak een bron van irritatie bij de leerlingen. Toch valt het bij ons wel mee. Op tweehonderd meter afstand is namelijk een filiaal van de McDonalds gevestigd. Zij varen wel op de fouten in onze roosters. Wie na de middagpauze ineens een groepje uit een klas mist, kan er ook bijna blind op varen dat de hamburgergigant de faam weer eens niet heeft waargemaakt. Fast is het food die dag niet.

Grappig is om te zien dat de verschillende opleidingen verschillend over het middageten denken. Zijn onze dames van Toerisme, net als hun collega’s van de opleiding Horeca, vaak te vinden bij het Amerikaanse restaurant, de heren van de Technische opleidingen zijn meestal vaste klant bij de snackkar die 4 dagen per week (Welke markt is vrijdags belangrijker?) voor een ‘gewoon’ patatje met of een eerlijke frituursnack.

Afgelopen vrijdag kondigde een klas om tien voor een aan dat ze weg moesten. Ze gingen namelijk naar McDonalds, dus die laatste tien minuten van mijn les waren overbodig. Ik kon nog een minuut of vijf redden, maar de tassen werden al ingepakt. “Gaat u ook mee meneer?” vroeg er een. Ik dacht aan het lege diepvriesvak van die ochtend en mijn magere ontbijt (ontbijtkoek) en het aanbod van de schoolkantine. “Natuurlijk ga ik mee.”

Op de trap werd mijn collega van het eerste uur na de pauze ook omgeluld, zeker toen ze hoorde dat ik ook meeging. Iets over enen stonden we dus met een halve klas en twee docenten te kijken bij McDonalds. Een tafel verderop klonk lawaai. Vier leerlingen uit mijn mentorklas. En toen we net zaten volgde nog een hele groep. Als ik om me heen keek was het net de gang tussen twee lesuren, zoveel bekende gezichten. Dit filiaal moet wel erg tevreden zijn met onze opleiding.

Na de kerstvakantie beginnen we in de nieuwbouw. Recht ertegenover zit een snackbar, tot nu toe slechts bezocht door inwoners van de achterstandswijk erachter. Ik voorspel meerdere vacatures op korte termijn. McDonalds daarentegen kon wel eens gaan merken dat we er niet meer zijn. Tenzij ze de leerlingen van de techniek ineens over de streep weten te trekken.