Tags

,

Photobucket - Video and Image Hosting

Vorige week overleed de acteur Philippe Noiret. Hij speelde de hoofdrol in de film Il Postino. De mooiste film die ik in mijn leven zag. Hij speelde de in ballingschap levende Chileense schrijver Pablo Neruda.

Ruim twee jaar geleden was ik in Santiago, de hoofdstad van Chili. Een van de huizen van Neruda is daar nu omgebouwd tot museum. Het was er rustig, de rondleiding had slechts weinig bezoekers. Dit portret hing in een van de kamers. Het was een geschenk van een vriend, na de terugkeer uit ballingschap.

De uitleg was duidelijk. Neruda’s vrienden wachten op hem in het Olympisch stadion van Santiago. Zijn profiel is duidelijk herkenbaar. Zijn vrienden, de communisten, zijn rood in het stadion. Het viel mij op dat het ook een vervelende voorspelling was: vele van dezelfde communisten werden later, na de staatsgreep, door Pinochet’s troepen in hetzelfde stadion gefusilleerd.

Duidelijk een dubbele mening dus, al kwam die tweede pas na de dood van Neruda zelf. De schrijver overleed 12 dagen na de staatsgreep waarin zijn vriend Salvador Allende omkwam. Zijn werk is nog steeds in vele talen verkrijgbaar. Neruda kreeg de Nobelprijs voor literatuur in 1971. Ik mocht van de gids een foto maken van dit schilderij, al was dat eigenlijk niet toegestaan.

Advertenties