Tags

, , , , ,

Theo Kars – Pechvermaak (06-077)

Al jaren in de kast. Nooit gelezen. Ergens ooit in een opruiming gekocht. Slegte of V&D, iets dergelijks. Uit de tijd dat ik nooit een boek kocht voor de volledige prijs. Maar er lag altijd een boek hoger op de stapel ‘nog te lezen’. Toen las ik onlangs Bibliofilos en herinnerde ik me dat dit boek stof stond te happen in een kast, tussen Neil Jordan en Imre Kertész. Een boek voor het slapen gaan had ik net uit, dus vertrouwde ik haar oordeel.

Ik ontdekte ook de reden waarom ik tot nog toe het boek had genegeerd. Dit was een verzameling columns uit de Aktueel. Niet echt een blad dat bij mij past. Niet dat ik bezwaar heb zo nu en dan geconfronteerd te worden met foto’s van dames in verregaande staat van ontkleding, wel omdat er tussen die foto’s niets staat dat de moeite van het bladeren zelfs maar rechtvaardigt.

Eenmaal begonnen aan die columns, begreep ik wel de fascinatie van Bibliofilos. Kars is een goede observeerder, die de vinger vaak op de juiste plek weet teleggen. Raar eigenlijk dat hij niet werd gevraagd voor de lijst van de LPF (of ben ik nu te cynisch? Vergezocht in ieder geval.) Ik ben het meerdere keren met hem eens. Zijn analyse over vreemdgaan is goed, zijn pogingen om te stoppen met roken (een onbekend fenomeen voor mij) meeslepend. Zijn pleidooi voor het vrijgeven van drugs is me uit het hart gegrepen. Hele landen (Colombia!) zouden gebaat zijn bij een verslaafde die bij de apotheek een dosis kan bestellen.

Zijn aantekeningen kunnen haast gelezen worden als een soort aforismen. Gedachten van Kars die geen column opleverden, maar wel de moeite van het publiceren waard zijn. “Wie iedereen aardig vindt, vindt eigenlijk niemand aardig. Allemansvrienden hebben geen enkele vriend.”

Kars is een leuke schrijver. Ik weet eigenlijk niet of hij nog steeds regelmatig publiceert, maar misschien moet ik maar eens een roman van hem proberen.

Nummer: 06-077
Titel: Pechvermaak
Auteur: Theo Kars
Taal: Nederlands
Jaar: 1988
# Pagina’s: 168 (15.413)
Categorie: Columns
ISBN: 90-6213-879-9