Tags

, ,

Een paar jaar geleden geschreven voor CycloSim. Een aantal nieuwe namen dringen zich ondertussen wel op. Maar deze negen hebben nog steeds mijn volledige instemming.

1. Laurent Jalabert

Mijn kopman, mijn held. Altijd aanvallen, altijd goed voor een hoge amusementswaarde. Een van de allergrootsten aller tijden. Wie won er anders zowel de groene trui als de bolletjestrui? En het WK tijdrijden?

2. Jean Francois Bernard

In potentie een van de grootsten, maar haalde uiteindelijk de top niet. Maar was wel een van de mooiste renners, qua stijl. Zoals hij op zijn fiets zat, zaten er weinig. En die ene onvergetelijke klimtijdrit…

3. Fausto Coppi

De allerbeste, volgens de overlevering. Niet voor niets verschijnen er over hem boeken, worden er films en toneelstukken over hem gemaakt en wordt zijn naam in Italie nog altijd met ontzag uitgesproken.

4. Mario Cipollini

Er moet een sprinter in de ploeg zitten. Mario heeft ondertussen laten zien dat hij de ultieme sprinter is. Nu nog al die kopmannen om hem heen zo gek zien te krijgen dat ze werken voor mooie Mario.

5. Beat Breu

Won op weg naar Alpe D’Huez, toen wij daar stonden tekijken. Won ook een pyreneenrit in dezelfde tour. Het jaar erop deed Hinault niet mee en tipte ik hem in de tourpoules als winnaar. Hij was echter al over zijn hoogtepunt heen, voordat zijn carrière echt van de grond kwam. Eindigde als veldrijder in de achterhoede.

6. Laurent Fignon

Leek een eendagsvlieg die de tour won bij afwezigheid van Hinault. Verpletterde iedereen het jaar erop en won zoals het hem uitkwam, zelfs Hinault had het nakijken. Kwam ooit tot op 8 seconden van zijn derde tourwinst. Het was hem niet gegund.

7. Gino Bartali

Tien jaar zat er tussen zijn twee tourzeges. Niemand kan hem dat navertellen. Is waarschijnlijk de sportman die het meest heeft geleden onder het feit dat de tweede wereldoorlog uitbrak. En toen was daar ineens Coppi.

8. Peter Winnen

Omdat er toch een Nederlander in mijn ploeg hoort, kies ik voor degene die een pen kan hanteren. Die kan navertellen wat er allemaal gebeurde. Iemand die prachtige verhalen kan schrijven. En en passant ook nog twee keer de koninginnerit op zijn naam wist te zetten.

9. Abdelkader Zaaf

Een legende, speciaal voor Bartjan, wiens team elk jaar naar Zaaf genoemd wordt. Hoe langer geleden, hoe mooier het verhaal wordt, maar het verhaal van de dronken Afrikaan op weg naar de start maakt de sport toch interessanter.