Tags

, , , , ,

Herman Koch - DingetjeHerman Koch – Dingetje (06-076)

Het begon met Agnes (Peter van Straaten). Evelien (Martin Bril) kreeg zelfs haar eigen televisieserie. Tussendoor schreef Herman Koch over Dingetje.

Ik was even verward. De titelpagina van het boek geeft namelijk aan dat ik begin te lezen in Insulinde’s Dochter van Merapi Obermayer. Even dacht ik aan een geintje. Tenslotte staat op de achterkant “Dingetje is een schepping van Koch die niet onderdoet voor haar Jiskefetiaanse zusters. ”Wim de Bie schreef ooit al eens een boek onder een andere naam tenslotte.

Maar na even googlen lijkt het me dat het gewoon een misdruk is. Bladzijde 7 is voor mij even een vraagteken, maar vanaf bladzijde 9 zit ik in het verhaal van Dingetje. Ze verscheen eerst in columns in de Volkskrant. Dit boek is dus een bundeling daarvan.

Ook al waren het columns, daardoor eenvoudiger leesbaar, viel het mij niet mee om in het boek te komen. Eerdere boeken van Koch (Red ons Maria Montanelli!) zogen me naar binnen, dat gebeurde bij Dingetje nooit echt.

Er waren meerdere columns die echt heel goed waren, maar over het geheel, viel het boek me toch een beetje tegen. De types zonder naam (het zevenjarig zoontje uit een vorig huwelijk) blijven door die beslissing ze geen naam te geven bewust op een afstand. Het maakt dat het boek afstandelijk wordt, als lezer voel je je bijna een voyeur. Enig medeleven is niet mogelijk, wat bij vele goede boeken juist een van de sterke punten kan zijn.

Al met al las ik het met plezier, maar had ik gezien de aanprijzingen en eerdere boeken die ik van Koch las, meer verwacht.

Nummer: 06-076
Titel: Dingetje
Auteur:  Herman Koch
Taal: Nederlands
Jaar: 2001
# Pagina’s:  158 (15.245)
Categorie:  Fictie/Columns
ISBN:  90-290-7019-6