Tags

, , , , , ,

Mart Smeets - GeelMart Smeets – Geel (06-075)

Het jaarlijkse tourboekje van Smeets gaat dit jaar over geletruidragers. En daar zijn er natuurlijk veel van geweest in de geschiedenis vande Tour. Het lijstje begint in 1919 (voor die tijd wilde de leider liever onopvallend aan de start verschijnen) met Christophe en eindigt in 2005 met Armstrong. Smeets put uit officiële archieven, maar ook uit zijn eigen geheugenen ervaringen voor een leuke collectie wielrenners.

Over erg oude renners zoals Jean Robic (op de laatste dag), Nicolas Frantz en Antonin Magne, maar ook over onbekende renners als Alex Stieda, Pascal Simon en Maurice de Waele. Maar ook over de Nederlanders Maarten Ducrot (net niet), Adri van der Poel (niet gehuldigd) en Teun van Vliet en de uiteindelijke veelvraten Eddy Merckx, Jacques Anquetil (prachtige basis voor een biografie), Bernard Hinault en Lance Armstrong.

Erg leesbaar, soms met (voor mij) nieuwe feiten, soms met leuke achtergrondverhalen. Over renners waar ik erg weinig van weet, maar ook met verhalen die iedereen al kent. Hoe dan ook, een mooie aanvulling voor mijn Smeetscollectie.

Hoogtepunten: Jean Robic, Lance Armstrong (over een veiling van een van die truien), Berzin (epo!) en een mooi gedicht over de beroemdste renner aller tijden die nooit geel droeg: Raymond Poulidor.

Nummer: 06-075
Titel: Geel
Auteur:  Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
# Pagina’s:  223 (15.087)
Categorie:  Sport (Wielrennen)
ISBN:  90-468-0086-5