Tags

, , , , , ,

Rik ZaalRik Zaal – Onderweg (06-068)

Rik Zaal schreef columns in de Volkskrant over reizen. Zaal is een purist. Hij ziet een duidelijk verschil tussen reizigers en toeristen. Die eerste groep zou zijn sympathie kunnen krijgen, de tweede nooit.

Als Zaal niet zo ontzettend vaak gelijk had, dan zou dit een ontzettend zeikboek zijn. Het is namelijk niet snel goed in zijn ogen. Toeristen doen snel iets fout. Maar als gezegd, Zaal ziet het bijna altijd goed. Daarom heeft het iets vermakelijks om dit boek te lezen, ook al ligt het cynisme er soms wel erg dik bovenop.

De ondertitel ‘verhalen uit het nabije Westen’ geeft aan dat vele verhalen niet geschreven zijn tijdens wilde wereldreizen. Verschenen in 1991, het boek heeft vaak het Oostblok als onderwerp. De vergelijking net voor of net na het einde van de koude oorlog komt dus mooi naar boven in zijn columns.

Zijn verhalen over Nederland komen behoorlijk afstandelijk over, alsof een buitenstaander ze geschreven heeft, een goed observatievermogen dus. Mijn favoriete serie is het eerste deel van het boek, “getuige van toerisme”, waarin Zaal niet zo zeer zijn reizen beschrijft, maar vooral medereizigers door de mangel haalt. En terecht zo blijkt elke keer weer.

Voor de cynici onder ons, voor de reiziger die liever geen toerist genoemd wil worden en voor mensen met een goed gevoel voor humor.

Nummer: 06-068
Titel: Onderweg
Auteur: Rik Zaal
Taal: Nederlands
Jaar: 1991
# Pagina’s: 144 (12545)
Categorie: Reizen
ISBN: 90-204-2560-9