Tags

, , ,

Ik woon dicht bij mijn werk. Gelukkig. Elke dag in de file,zoals vele medelanders overkomt, lijkt mij een goede reden om te emigreren. Ik heb een ruime keuze van wegen om op mijn werk te komen. De kortste weg is een kilometer of 17, maar gaat over kleine boerenweggetjes, waar je dus niet al te hard kunt rijden. Maar na een minuut of 20 en 2 stoplichten kan ik de auto parkeren. De langste weg gaat over de autobaan, een kilometer of 24 en duurt iets langer vanwege de 7 stoplichten, maar ik kan wel even lekker doorrijden. Daartussenin zitten zeker 5 andere mogelijkheden, iets langer of korter, allemaal ongeveer even ver en even snel.

De laatste maanden wordt het echter steeds moeilijker omgewoon op tijd op het werk te verschijnen. Het wegenbouwcircus heeft namelijk in het oosten genadeloos toegeslagen. Klein voorbeeldje: hoe ik vanochtend op mijn werk arriveerde.

Ik ben eerst door het dorp heengereden, omdat men bij de Poste nog steeds aan het breken is. Het stoplicht duurt minuten per richting, als je pech hebt sta je er twee keer of zelfs vaker voor rood. Kan zo tien minuten duren. Eenmaal op het Zeldam reed er een tractor met maïs voor mij en de acht andere auto’s die er graag langs wilden. Lukte niet. Pas op de weg van Enter naar Delden sloeg hij af naar links. Ik ging naar rechts, maar werd geconfronteerd met wegwerkzaamheden die niet eerder werden aangegeven. Rechtdoor dus richting Deldenerbroek. Langzaam, want op hele stukken weg was de bovenste laag asfalt afgeschraapt.

Ik kwam uit op de weg van Delden naar Bornebroek, waar, o toeval, weer een tractor met maïs reed. De weg is te druk om in te halen, dus weer met tientallen auto’s 45 hobbelen op weg naar Bornebroek. Na dat dorp (de klaarover hield ons gelukkig niet tegen), de volgende wegopbreking. Een extra chicane en weer niet harder dan 50 rijden. Dan mag je even optrekken en net als je naar de vijf schakelt (bij 80, het nieuwe rijden), zie je het bordje Almelo al staan. Daar mag je dus maar 50, want het heet bebouwde kom. Niet dat er iemand woont, want alleen aan de linkerkant is een bedrijventerrein. Het stoplicht stond op groen, dus ik kwam snel op de rondweg van Almelo. Helaas staat het daar elke dag vol. Die rondweg moet namelijk doorgetrokken worden richting de oude weg van Borne naar Almelo. Dus na het (tweede) stoplicht, waar twee banen zijn om af te slaan, was er nu maar een. Ritsen dus.

Drie stoplichten verder kon ik eindelijk de parkeerplaats oprijden. Bijna tien minuten extra op een rijtijd van nog geen twintig minuten. Dat is 50% (voor PABO-studenten: de helft) extra.

Van de vele mogelijkheden om naar mijn werk te rijden, is er op dit moment geen een waar ik wegwerkzaamheden kan vermijden. Is de overheid niet in staat dit te coördineren? Waarom moet er nu ineens overal tegelijk aan de weg gewerkt worden? De komende dagen, weken, moet ik kiezen uit de minst slechte mogelijkheid.

Maar ik sta tenminste niet elke dag in de file…