Tags

, , , , , ,

 

Volkskrant

Nos journaal

Er is al veel geschreven en gezegd over Balkenende en zijn opmerking over de VOC. Vele politici, vooral aan de linkerzijde, hebben dankbaar gebruikt gemaakt van deze slip of the tongue. Natuurlijk weten we allemaal, zelfs al hebben we Max Havelaar niet gelezen, dat de VOC niet echt een voorganger was van het keurmerk genoemd naar dat beroemde boek.

Het ergste vind ik echter dat onze premier blijkbaar die uitstraling een goede vindt. Want dat blijkt wel uit de discussie. Pas als je Balkenende kwaad krijgt, dan zegt hij wat hij daadwerkelijk denkt. Niemand maakt me wijs dat onze premier dom is. Ik geloof er ook niets van dat hij niet weet waar de VOC voor staat, dat hij het Nederlandse uitbuitings- en slavenhandelstelsel is vergeten.

Nee, Balkenende wil gewoon dat Nederland weer op wereldniveau meepraat. Zijn onderbewustzijn, dat het even overnam toen men hem kwaad kreeg, liet zich kennen. Zijn kruiperige onderdanigheid zodra hij in de buurt komt bij de wereldleiders lieten dit ook al zien. Balkenende had liever in de 17e eeuw geleefd. Toen kon een klein landje aan de Noordzee dankzij hun boten, hun wapens en hun geweld namelijk wel op wereldniveau meepraten. De Gouden Eeuw noemen we dat nu. Eigenlijk wil JP helemaal niet zeuren over een paar extra handen aan het bed of het oplossen van het probleem van werkelozen. Hij wil de wereld verbeteren, hij wil op gelijke voet met Bush en Blair discussiëren. Dat is zijn einddoel. En daarom ook wil hij op weg naar Balkenende 4. Niet om daadwerkelijk problemen op te lossen, niet om de zwakkeren in de samenleving te helpen, maar gewoon ordinaire macht. JSF kopen, Navo nog belangrijker maken en met een klein groepje rijke landen bepalen wat goed is voor de rest van de wereld.