Tags

, , , , , , , ,

Hans van der Meer - Europese veldenHans van der Meer – Europese velden (06-047)

Van de achterkant: “Hans van der Meer heeft na het verschijnen, in 1998, van Hollandse Velden zijn werkterrein uitgebreid over Europa. In een decor dat mijlenver verwijderd is van volgepakte tribunes en overdekte stadions legde hij het amateurvoetbal uit de onderste regionen vast. Van Portugal tot Noorwegen en van Ierland tot Hongarije ondervinden amateurvoetballers wekelijks hoe groot het gat is tussen droom en werkelijkheid.”

Na zijn eerste boek ben ik verslaafd geraakt aan de foto’s van Van der Meer. Hoe hij het doet, weet ik niet, maar het lukt hem elke keer weer zonder enige uitzondering om op één foto de essentie van het voetbal vast te leggen. Prachtige velden op trieste zondagochtenden, te strakke shirtjes, grasloze zandvlaktes, ongeïnteresseerde toeschouwers, toevallige voorbijgangers, ze zijn allemaal figuranten in de wereld van de onderbond.

Het knappe van de foto’s is dat het mogelijk is, bijna onvermijdelijk zelfs, dat je een verhaal bedenkt bij het beeld dat je ziet. Waarom staat die speler zo? Waarom protesteren ze allemaal? Wat denkt die vrouw aan de kant? Elke foto heeft diverse verhalen. Slechts één verhaal staat in het boek, geschreven door Simon Kuper, een half Nederlandse journalist die reeds vele mooie voetbalverhalen schreef.

Overigens heb ik een foutje ontdekt in het boek. Volgens de inhoudsopgave zouden de foto’s 20 en 69 uit dezelfde wedstrijd in Bradford afkomstig zijn. Tenzij beide teams in de rust hun complete outfit hebben verwisseld (niet echt voordehandliggend) kan dit niet correct zijn. Van der Meer heeft echter wel wat bereikt. Sinds ik zijn foto’s ken, is het voor mij onmogelijk om waar dan ook ter wereld een voetbalveld voorbij te lopen. ‘Een prachtig veld voor een foto van Van der Meer’ is een gedachte die ik tijdens vele reizen had. Soms doe ik dan ook een poging om een vergelijkbare foto te maken, die natuurlijk zonder uitzondering mislukt. Maar goed, als iedereen het zou kunnen, dan was dit boek niet zo uniek. Ook al is het niet goedkoop, dit boek hoort in de kast te staan van iedereen die zich een voetballiefhebber durft te noemen.

Nummer: 06-047
Titel: Europese velden (landschap van het amateurvoetbal)
Auteur: Hans van der Meer
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
# Pagina’s: 184 (8395)
Categorie: Fotoboek (voetbal)
ISBN: 90-74159-87-7