Tags

, , , , , ,

Johan 4

Zou het dan toch mogelijk zijn dat Louis Van Gaal een foute inschatting heeft gemaakt? Barcelona is niet zomaar een grote club. Barcelona is de grootste club ter wereld. Daar is meer nodig dan goed en attractief voetbal en zo nu en dan een prijs. Dat ondervond ook zijn voorganger Robson, die na een seizoen en drie prijzen werd weggepromoveerd. Respect voor namen bestaat niet in Catalonië. Zelfs de messias J.C. himself dolf uiteindelijk het onderspit.

Meer dan 100.000 socios (inclusief de paus en de sportpaus Samaranch) beleven hun sport als religie. En dan gaat het niet alleen om voetbal. De basketballers haalden de Europacup finale, de handballers en de rolschaatshockeyers wonnen die zelfs. Het was dan ook niet genoeg dat de voetballers ‘slechts’ de Europacup 2 wonnen met daarbij nog 2 troostprijzen (supercup en nationale beker).

Van Gaal heeft nogal wat tegen zich. Het belangrijkste is natuurlijk die andere Hollandse coach. Die legende. De vergelijking is onvermijdelijk en uittentreure gemaakt in Spaanse en Hollandse kranten. Cruijff triomfeerde als voetballer bij Ajax en Barcelona en was een van de beste voetballers ooit. Als coach herhaalde hij dit succes bij beide clubs. Dat maakte hem uniek in deze wereld.

De doorsnee voetballer Van Gaal heeft het als coach goed gedaan bij Ajax, maar kwam op een ideaal moment; na succesloze jaren met geweldige jeugdspelers op het punt van doorbreken (en dat wist de jeugdcoördinator natuurlijk) op het moment van overname. Bij Barça moet hij niet alleen direkt succes halen. Hij moet ook de club leren kennen, de organisatie herstructureren, maar bovenal Spaans leren, iets wat Robson vergat te doen. De methode Van Gaal is gebaseerd op communicatie. Twee weken intensieve cursus zou wel eens erg weinig kunnen zijn in een discussie met journalisten, bestuursleden, technische staf en lastige spelers. Genoeg punten om vooraf te besluiten er niet aan te beginnen. Maar Van Gaal wil bewijzen dat hij, de mindere voetballer, een betere coach is dan Cruijff. Hij bewijst ondertussen al dat hij zo mogelijk nog eigenwijzer is dan zijn Hollandse voorganger. De tijd moet uitwijzen of hij (weer) gelijk heeft.