Tags

, , , ,

Het is een van de oostelijke suburbs van Sydney. Een van de mooiste stranden van de stad. Het beginpunt (of einde afhankelijk van waar je begint natuurlijk) van de mooiste wandeling van Sydney, die van Coogee naar Bondi beach, langs de kust, over de rotsen.

Coogee is niet groot en het was tijdens en na de Spelen mijn woonplaats. Sydney bestaat uit vele suburbs, vele van die suburbs bestaan alsof het kleine dorpjes zijn, alleen ligt er geen land omheen, maar het volgende dorpje. Aan de kust wil natuurlijk iedereen graag wonen, dus zijn de kustplaatsjes wat duurder, al is het in vergelijking met het centrum nog steeds goedkoop. Coogee is niet het mooiste strand, dat ligt in Manly. Het is niet het beroemdste plaatsje aan de kust, dat is Bondi. Coogee is eigenlijk alles net niet. Maar het is wel leuk om er te wonen.

Ons appartementje kijkt uit over een park, vanuit dat park kun je rechtstreeks het strand bereiken. Het strand is mooi. Niet te groot, niets bijzonders, maar gewoon een strook zand aan het einde van de baai. De zijkanten van de baai zijn grote rotswanden, het uitzicht is dus mooi. In Coogee zijn vele buitenlanders, vooral backpackers. Er zijn een paar hostels, daarbij wordt er ook veel tijdelijk verhuurd. Bondi trekt de surfers aan en vooral al degenen die graag bij die subcultuur willen horen, de zogenaamde ‘incrowd’, in Coogee wonen degenen die graag aan de kust wonen, maar niet zo zeer elke avond gezien hoeven te worden. Met slechts twee kroegen van enige betekenis, beide nog behorend tot hotels ook, is die veronderstelling geen wilde gok.

Coogee is barbecuen op zondag, weer of geen weer. Australiërs houden van een stukje geroosterd vlees, in het park kun je behalve overdekte picknicktafels, dan ook gasbarbecues vinden, waar elk weekend weer groepen gebruik van maken. Families, sporters, vriendengroepen of etnische minderheden die elkaar hier opzoeken, allemaal zijn ze te vinden in een van de parken vlakbij het strand. Op het strand is het aan het eind van de middag druk. Tenminste als het weer het toelaat. Velen pakken nog even een uurtje zon mee na het werk.

Op een vaste ochtend loopt er een groepje mannen in zwembroeken te joggen, heen en weer langs de kustlijn. Weer of geen weer, tot genoegen van de ‘macha’ vrouwen die mannen ook wel eens als lustobject willen zien. In het park wordt gevoetbald, rugby gespeeld, met een frisbee gegooid of een eenvoudige vorm van cricket gespeeld. Australiërs houden van sport, dus kun je altijd wel iemand met een bal in het park vinden.

In Coogee hoor je ook erg veel Nederlands. Dat is minder leuk. Tenslotte reis je niet voor niets zo ver mogelijk weg, in ieder geval niet om je moers taal te spreken. Een van de Nederlandse reisorganisaties die beginnende rugzaktoeristen een paar dagen wegwijs maakt, voordat de jongelui zelf op pad gaan, heeft een contract met een van de hostels. De eerste dagen na aankomst van weer een groep, is de voertaal in bus, supermarkt, internetcafé en kroeg Nederlands, tenminste zo lijkt het. Soms is het best grappig om die gesprekken te horen. Velen van hen zijn voor het eerst van huis, zo lijkt het, en zijn allang bij dat ze zo ver weg, nog lotgenoten treffen die dezelfde problemen hebben. Er zitten brokjes in de pindakaas hier, de Australiërs spreken zo raar Engels en alles is zo duur.

Een van de eerste dingen die ze aanschaffen is een mobiel telefoontje, zodat ze dag en nacht bereikbaar zijn. ‘Dat moet je wel als je werk wilt vinden’, is de reden die meestal gegeven wordt. De echte reden is dat paps, mams, vrienden en vriendinnen hen regelmatig kunnen bellen, zodat ze weten wat er thuis allemaal gebeurt nu ze er niet bij zijn. Of de hele dag sms-berichtjes sturen, want die kosten toch bijna niets. Het loskomen van Nederland is voor velen nog niet eenvoudig. Coogee is een leuke suburb. Je kunt er vandaan lopen langs de kust en je krijgt prachtige wandelingen voor de schoenen. Je bent binnen een half uur in het centrum van de stad en het heeft voor iedereen wel wat te bieden.

(Coogee, Sydney, Australië, oktober 2000)

Advertenties