Tags

, , , , , , , , ,

Paul Feld & Ludo van het Klooster – De droom van de giro (06-029)

Een paar daagjes weg en dan op de terugweg de start van de Giro meepikken. Mijn meivakantie heb ik goed benut. En als ik een paar dagen weg ben, lees ik altijd veel. In de trein, op het station, ’s avonds uren achter elkaar.

Dit boek las ik dus ter voorbereiding op diezelfde Giro. Een belangrijke wielerronde, ook al hebben velen dat in Nederland nog niet echt door. Slechts de paar jaar dat Erik Breukink (hij schrijft ook het voorwoord van dit boek) mee streed om de roze trui, was er in Nederland aandacht voor deze ronde. Niet dat we uniek zijn, in de meeste landen trekt de Giro niet het publiek van de Tour of zelfs de Vuelta.

De Italianen zelf echter zien het als de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Feld en van Klooster zijn twee journalisten die de ronde jaren gevolgd hebben. Zij hebben van dichtbij gezien hoe er in dorpen van alles veranderde omdat er een paar wielrenners in anderhalve minuut doorheen fietsten. Zij zagen sterren groot worden, maar ook weer aftakelen. Zij begrepen waarom het parcours soms werd aangepast omdat een nationale vedette dat beter uitkwam.

De Giro is een fascinerend schouwspel. Dit boek van de twee heren is een leuke amuse guelle, een smaakmakertje. Maar ook niet meer, daarvoor gaan ze niet diep genoeg in op bepaalde fenomenen. Ze beschrijven hun 20 jaar en gooien wat leuke anekdotes en wat statistieken tussendoor. Vrij oppervlakkig dus. Of het een bewuste keuze is of gemakzucht, ik durf het niet te zeggen. Misschien kwam het wel zo uit. De artikelen en columns stonden nog op de harde schijf, met een kaft erom heet het een boek. Maar goed, misschien is dat ook wel nodig om het boek nog een kans te geven bij het grote publiek, ipv alleen voor een paar wielerfanaten.

Nummer: 06-029
Titel: De droom van de Giro
Auteur: Paul Feld & Ludo van Klooster
Taal: Nederlands
Jaar: 2002
# Pagina’s: 191 (4826)
Categorie: Sport (Wielrennen)
ISBN: 90-204-0770-8

Advertenties