Tags

, , , , , , ,

Nos nieuws

Nog geen maand geleden was ik op weg naar Frankrijk. Ik moest overstappen in Berchem, een buitenwijk van Antwerpen. Ik had meer dan een half uur dus ik zat met mijn boek op het perron te wachten, toen twee jonge meiden met een camera langs liepen. Ze liepen iets verder en draaiden zich om en kwamen op me af. Ze vroegen naar mijn boek, maar al snel bleek dat ze me wilden interviewen. De eerste vraag zette me even op het verkeerde been. “Bent u gelovig?”. Ik ontkende en kreeg daarna een aantal vragen over het probleem Israël/Palestina. Ze maakten een leuke vergelijking. “Als in Antwerpen de joden en moslims naast elkaar kunnen leven, waarom kan het dan niet in het Midden Oosten?” Ik betwijfel of ik expert ben om daarover te kunnen oordelen, alleen omdat ik een boek lees, maar kon toch wel verschillen noemen.

Het interview was voorbij, maar ze vroeg me toch nog even wat over mijn boek. Toevallig (bestaat toeval?) was ik bezig in The Plot against America van Philip Roth, een boek over wat er gebeurt zou zijn als antisemiet Charles Lindbergh (de vliegenier) president was geworden in 1940. Interessant boek, goed aansluitend bij de vragen die ze me stelden. Volgens mij filmde haar vriendin stiekem verder toen ik vertelde waar het boek over ging. De meisjes waren bezig met een eindexamenproject, begreep ik later en hadden niet een eenvoudig onderwerp gekozen.

Ik moest wel even aan ze denken, toen nog geen weken later een racistische moord werd gepleegd in Antwerpen. Daar had ik al op kunnen ingaan toen. Gaat het in Antwerpen echt wel zo goed? Hun stelling was op zijn minst rooskleurig. Hoe hebben zij het nieuws ontvangen? Zijn ze echt geschrokken of dachten ze eerst aan hun eindexamenfilm? Hebben ze een onvoldoende gekregen, omdat ze het onderwerp slecht aanpakten?

De stille tocht als fenomeen moet overigens ook maar eens afgeschaft worden. Achteraf vertellen dat je het een schande vindt is wel erg eenvoudig. Doe er eens wat aan! Verbeter de wereld dan. Protesteer vooraf, als je ziet dat het fout gaat. Help een medemens. Wees tolerant.

Nog even en we hebben een stille tocht op elke eerste en derde maandag van de maand. Om de slachtoffers van de laatste weken te herdenken. Want elke keer een tocht zou niet effectief zijn.