Tags

, , , ,

Weer was het Holland Sport, het geweldige sportprogramma van Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk, dat vernieuwend bleek te zijn. Te gast Dennis van der Geest, bij sportliefhebbers bekend als judoka, een maand voordien winnaar van een bronzen medaille in Athene. Dennis komt echter binnen in een t-shirt en met een wielerbroek aan.

Zijn opmerking in Athene werd meteen het thema van de uitzending. “Wielrenners vallen slecht”, is de mening van Dennis. Als judoka doet hij natuurlijk niet anders dan vallen. Hij heeft een voorbeeld. We zien Beloki in beeld, de valpartij die iedereen wel heeft gezien. Alles doet de fragiele Spanjaard fout. Arm uitsteken om de val op te vangen, niet rollen, hij breekt diverse ledematen. Dennis laat zien hoe hij had moeten vallen. Om het overtuigender te maken, doet hij het zelfs met een fiets. En inderdaad zien we de kolos van zijn fiets rollen. Hij staat al weer als de trappers nog niet eens tot stilstand zijn gekomen. Zelfs de valpartij dankzij ‘de fotograferende agent’ had beter afgelopen als de renners hadden geleerd de klap niet met hand of arm op te vangen.

Interessante theorie. Soms kan een sporter wat leren van andere sporters. Het gebeurt niet vaak. We kennen Rob Bianchi, ex-profvoetballer, die hockey coach werd. Een aantal atleten zijn bij voetbalclubs actief, zoals Rob Druppers, als loop- of conditietrainer. In de wielersport kennen we de spraakwaterval uit Spanje, Manolo Saiz, die uit de handbalwereld komt. Maar verder? In de intensieve voorbereiding op het seizoen moet het toch mogelijk zijn om eens andere sporters, zoals Dennis, uit te nodigen. Misschien zijn er nog wel meer sporters die ook bepaalde kennis hebben, waar de wielrenners hun voordeel kunnen doen. In de toch behoorlijk conservatieve wielerwereld valt er vast nog wel een hoop te leren.

Holland Sport archief