Tags

, , , ,

Johan 4

Promoveren in het jubileumjaar is de droom van elke amateurclub. WVV Winschoten lukt het dit jaar: Kampioen worden en 100 jaar bestaan. In 1982 lukte het GFC ook: 75 jaar en kampioen in 4A. Ook dit jaar hebben we nog hoop. 90 jaar en via de nacompetitie terug naar de vierde klas. Eigenlijk geen gekke gedachte.

Afgezien van Reutum steekt er geen team boven uit, dus mag GFC hopen op de 4e plaats of de 3e periode. Wetende dat de andere 5e klas geen behoorlijke tegenstander kan voortbrengen en dat Twenthe traditioneel op het nippertje afvalt, komt het op 1 wedstrijd aan tegen, bijvoorbeeld KOSC. Met een gunstige loting (laatste thuiswedstrijd!) zijn we zo ineens terug waar we horen: 4e klasse. Wat nog niemand weet, is dat alles gepland is.

Het seizoen ’95-’96 begon erg slecht. 1e punt oktober, 1e winst november. Toen is het volgende scenario bedacht. Onder het motto promoveren naar de 3e onmogelijk, dan maar naar de 4e, gebeuren er vele onverklaarbare dingen. De trainer schreeuwt in de krant dat hij de spelersgroep niet ziet zitten en is voorgelogen. Reden voor ontslag?

Normaal wel, nu niet. Als in april de 2e overwinning volgt, lijkt klassebehoud, zoals zo vaak voorheen, op het laatst nog mogelijk. Dan komt de scheidsrechter niet opdagen. 4 dagen later geeft zijn vervanger 2 belachelijke strafschoppen weg en staakt de wedstrijd. Terwijl hij al in de bestuurskamer zit, schijnt hij op het veld bedreigt te worden. Laatste strohalm: 3 punten bij Victoria. Het seizoen is, na een vergeten speler, een net-niet rode kaart, een eigen doelpunt en een weggegeven penalty, voorbij. Daarna worden er punten in mindering gebracht, die ondanks een goede advocaat niet terugkeren.

De eerste helft van het plan (degradatie) is gelukt. Het woord is nu aan de spelers voor de tweede helft. Rest nog de vraag wie het brein achter dit scenario is. De trainer die eerst met A, nu met het eerste promoveert? De voorzitter, overal bij betrokken, invloedrijker dan gedacht? Was het een familie? Alink (bestuur, clubblad en supportersvereniging) of Van der Burg (sponsor, clubblad en stichting vrienden) of was het een verjaardag bij de Zendmans (leider, 2 spelers) waar dit alles bedacht werd.

Invloedrijke groeperingen (lotto/toto, het vierde) zijn niet uitgesloten. Bestaat er eigenlijk een vijfde colonne, en zo ja, wie maken er deel van uit? In 2002 leest u, in de jubileumuitgave van de Goal, ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan, (hopelijk) de ware toedracht.