Tags

, , , , , ,

Rick de Leeuw – Halverwege (06-019)

Al sinds de midden jaren tachtig ben ik fan van de Tröckener Kecks. Een goede Nederlandstalige band die vooral live vele volgers had. Een aantal keren sprak ik na een concert met zanger Rick de Leeuw. Een paar jaar geleden besloot hij ineens dat zijn band na 20 jaar geen bestaansrecht meer had, tot groot verdriet van andere bandleden. Het boek ‘De Kameleons’, geschreven door voormalig drummer Leo Kenter, beschrijft de teloorgang van de band.

De Leeuw is sindsdien vooral bekend als dichter, maar nog meer als performer in Vlaanderen. Zowel op de Vlaamse podia als op de televisie is hij een graag geziene gast. Als fan sinds jaren koop ik natuurlijk ook zijn gebundelde gedichten. Dit is de tweede bundel. 3 jaar geleden las ik zijn eerste bundel.

Deze viel me eigenlijk tegen. De gedichten werden voor verschillende gelegenheden (optredens, televisieshows, speeches) geschreven. Onsamenhangend dus. Halverwege overwoog ik zelfs het boek helemaal opzij te leggen. Maar omdat een dichtbundel niet al te veel tijd kost, las ik toch verder. En ineens was het toch de moeite waard. ‘Die ene dag’ en ‘Het verleden’ raakten me. Ook een mooie:

30 mensen maximaal

een mooie leeftijd om te sterven
als je van een drukke begrafenis houdt
met bloemen en onmacht
toespraken en een boel verdriet

wanneer je aan het leven hecht
nog zo veel plannen en goede vrienden hebt
kijk toch eens ze zijn er allemaal
is het hier veel te druk

Het mooiste gedicht is eigenlijk een kort verhaal, binnengesmokkeld op het eind van het boek. ‘kom op jongens’, heet het in de inhoudsopgave en geeft heel mooi zijn gedachten weer. Eigenlijk toch wel de moeite waard.

Nummer: 06-019
Titel: Halverwege
Auteur: Rick de Leeuw
Taal: Nederlands
Jaar: 2005
# Pagina’s: 62 (3063)
Categorie: Poezie
ISBN: 90-388-4568-5