Tags

, , , ,

Johan 4

Nog niet zo lang geleden moet er een man zijn geweest die een goed idee had. Tenminste, dat dacht hij. Hij (ik neem tenminste aan dat het een hij was, in de voetballerij lopen nu eenmaal erg weinig vrouwen rond) vond het wel leuk om, nadat zijn clubje een doelpunt gemaakt had, muziek door het stadion te laten gaan. En als hij nu gewoon gedacht had: “Stom idee, niks mee doen” dan was er nog niets aan de hand geweest. Edoch op de eerstvolgende bestuursvergadering tijdens de rondvraag gooide hij zijn idee op tafel. Als de andere bestuursleden op dat moment hem recht in zijn gezicht hadden uitgelachen, was er nog steeds niets aan de hand geweest. Maar de volgende vergadering was het een agendapunt. Als toen de helft van het bestuur zo verstandig was geweest tegen te stemmen, dan was het nog goed gekomen. Helaas, dit alles gebeurde niet en daarom hoort men in Eindhoven nu ‘La bamba’ na een doelpunt van PSV, danst men in Venlo ‘de Macarena’ en schijnt Michael Mols ineens een ‘Wild thing’ te zijn als hij het Utrechtse net weet te vinden. Ook gehoord: ‘We will rock you’, ‘We are the champions’, ‘Lambada’ en ‘Down down’.

Zouden die supporters dat nou echt leuk vinden? Als je muziek wilt horen blijf je wel thuis of ga je naar een concert, desnoods in de Kuip of Arena als je het persé in een stadion wilt horen. Maar als je op een zaterdagavond of zondagmiddag ervoor kiest om naar een voetbalwedstrijd te gaan, dan lijkt me, ook al is een dansje na een doelpunt best toegestaan, dat je niet zit te wachten op Los Lobos of een of ander stom Zuid-Amerikaans dansje.

Wat is er trouwens gebeurd met de Koning Voetbalmars. Er moet vast nog wel ergens een Polygoonjournaal liggen waarop de spelers het veld betreden, met de Koning Voetbalmars uit de luidsprekers. Heren bestuurders, doe er wat mee! En waar is de ouderwetse omroeper gebleven. Zo’n nieuwslezer die zonder enige emotie eerst de opstellingen opleest en bij een doelpunt gewoon zegt waar het om gaat: “In de 37e minuut is Fc Twente op een 1-0 voorsprong gekomen door een doelpunt van Arnold Bruggink.” Nee, tegenwoordig zitten er allerlei malloten achter de microfoon die alleen voornamen oplezen, waarop het publiek dan geacht wordt te reageren met de achternaam van de desbetreffende speler.

Nu heeft men hier in Nederland trouwens sowieso geen smaak wat muziek en voetbal betreft. Nooit zal er eens een fatsoenlijk voetballied gecomponeerd worden. Dat voetballers niet zelf moeten zingen is bekend. Velen probeerden het. Sommigen alleen: Cruyff, Beckenbauer, Gascoigne, de gebroeders Muhren. Soms met het hele team: De Denen, het Nederlands elftal, Nottingham Forest. Muzikale hoogstandjes leverde dat echter niet op. Maar ook van de Van der Palms, Versnels en weet ik nog meer welke malloten er tegenwoordig een slaatje proberen te slaan uit de voetbalgekte die in dit landje heerst, is nog nooit een behoorlijke melodie vernomen.

Wat dat betreft kan er een voorbeeld genomen worden aan de Engelsen. In een land waar zowel voetbal als popmuziek serieus genomen worden, komt het nog voor dat men de moeite neemt om een echt voetballied te schrijven. Simply Red mocht de officiële tune van het Euro ’96 toernooi schrijven, al werd de echte hit geschreven door de heren Skinner en Baddiel. Normaal gesproken komieken en presentatoren van de Fantasy Footbal League (al jaren voordat men in Nederland ooit van super-11’s, team-trophy en super-managers gehoord had), maar nu huurden ze de band ‘Lightning seeds’ in en schreven een ode aan de drie leeuwen op het Engelse voetbalshirt. Nog zo’n 3 jaar en het EK zal deze kant opkomen. Ruim de tijd om eens een geschikte artiest of groep te zoeken die het Nederlandse lied mag uitvoeren. De Tröckener Kecks kunnen natuurlijk altijd nog terugvallen op het enige Nederlandse voetballied dat bijna niemand kent en op geen enkele verzamelaar staat; ‘Naar de top’ uit 1985. Maar er zal toch wel iemand te vinden zijn?