Tags

, , , , , , ,

Johan 4

Met de onvermijdelijke komst van pay-per-view (een abonnement voor een wedstrijd op de tv) zal het kijken naar voetbal op TV veel duurder worden. De clubs zullen echter maar al te graag toehappen, als de inkomsten van ppv vele malen groter blijken dan voorheen gedacht. Ervan uitgaande dat er altijd een groep fanatieke fans overblijft die alle wedstrijden zelf wil bijwonen, dan is het een extra markt voor de clubs. En als zelfs maar 1% van de mensen bereid is om te betalen voor een specifieke wedstrijd, dan nog zullen de inkomsten in de tonnen lopen. Of het gewenst is, is een andere zaak, maar de veramerikanisering van Europa gaat sneller dan gedacht. Tenslotte is men in Italië en Frankrijk al begonnen met dit systeem en volgt Engeland binnenkort ook.

Voor degenen die geen joetje willen betalen voor Fc Twente – Nec live, blijft er altijd nog de radio. Tegenwoordig een waarlijk onderschat medium. Is een goede voetbalwedstrijd op de radio niet altijd beter dan in het echt ? Een mooie goal is mooier wanneer je hem hoort (of zoals in de tijd voor televisie in de krant las) dan wanneer je hem 6 keer herhaald, uit alle mogelijke cameraposities, te zien krijgt. Zoals een goed boek altijd tegenvalt in de filmversie, zo zal een spannende wedstrijd op sport 7 het niet halen bij een spannende wedstrijd via Langs de Lijn.

De charme van de radio is de eigen fantasie. Een middelmatige speler kan een wereldster worden, omdat je hem nooit hebt zien spelen. Natuurlijk is Tomasson een betere speler als Abe Lenstra, maar hij zal nooit de faam bereiken die Abe had en nog steeds heeft. Vergelijkbare gevallen: Moulijn en Taument, Terlouw en De Nooijer, Smit en Keur.

Spelers die beter zijn dan hun voorgangers, maar nooit de legendes zullen worden die hun voorgangers nu zijn. Allemaal omdat we op zondagavond precies kunnen zien hoe goed een speler werkelijk is.

Daarbij komt nog dat het erg gezellig is om met zijn allen om die ene te staan in de rust van een wedstrijd van GFC, die zijn radio meenam naar het voetbalveld. Het is een beetje een compensatie voor de achterstand tegen KOSC als je favorieten in het betaald voetbal wel voorstaan.

In Italië zie je op zondagmiddag bijna geen man op straat die geen radio bij zich heeft. De enkeling zonder radio (batterijen op, vergeten mee te nemen of een verbod van moeder de vrouw die naast hem loopt) informeert bij elke medestander met radio naar de scores. Hun voetballers bereiken dankzij de radio weer de grootheid van Riva en Meazza. Het maakt niet uit dat voetbal slechts op commerciële zenders te zien is. De radio viert er hoogtij.

De mooiste Ajax – Feyenoord hoorde ik op een radio in Weerselo. Het was een gure herfstdag en UD was veel te goed voor ons. Maar dankzij Olsen en Van Basten die in een half uur van 3-2 naar 8-2 gingen werd het een schitterende middag. Ongelovig keek men als een tussenstand uit Amsterdam bekend werd. Niemand geloofde de uitslag. Ruim 13 jaar later zit die wedstrijd nog steeds in mijn hoofd. Dankzij de radio.

Advertenties