Tags

, ,

Laat ik maar meteen vertellen wat me dwars zit: Bruna is geen boekhandel. Het is een winkel waar ze toevallig boeken verkopen, maar de term boekhandel is te royaal voor ze. Helaas woon ik in een dorp waar ze slechts een winkel hebben waar men boeken verkoopt en dat is toevallig de Bruna. Vroeger was er nog een concurrent, ook niet echt een leuke winkel, maar je had tenminste nog keus. Voor iemand die, zoals ik, graag dwaalt tussen de boeken, is de Bruna een gruwel. Weinig keus, onoverzichtelijk en dan nog weggestopt achter de kaarten, tijdschriften en kantoormateriaal.

 

Het viel helemaal op toen Kees van Kooten vorig jaar optrad in het lokale theater. Na zijn voorstelling signeert de schrijver dan boeken, die overal in Nederland door de dichtstbijzijnde boekhandel worden verkocht. Bruna had echter geen interesse om een paar extra boeken te verkopen. De auteur gooide een doosje in zijn kofferbak en verkocht daar dus maar uit. Gemiste kans.

Vorige week was het boekenweek. Ik was op stagebezoek, maar zag dat het nog erg druk was en loop even het winkelcentrum van een provinciestadje in. Een kwartiertje boeken snuffelen is altijd een goede pauze. In dit geval zag ik dat de boekenweek al was begonnen en kocht twee boeken en een tijdschrift. Ik kreeg een plastic tasje en ging er van uit dat het boekenweekgeschenk daar bij in gestopt werd. De kassameisjes hadden het zelfs over dit boek. Pas later na mijn stagebezoek zag ik dat ze dat niet had gedaan.

Het gaat me niet echt om de heb, ik heb 7 kasten vol boeken, meer om het idee. Zaterdag moest ik een boek ophalen bij de lokale Bruna, weer hetzelfde resultaat. Ik heb Japin zelf al wel, maar ook nu bleek het geen automatisme te zijn, ook al hoort dat wel zo. Ik vertik het te vragen.

Qua boekhandels kun je echt beter in een stad wonen, dan van een Bruna afhankelijk te zijn.