Tags

, , , ,

“Daar gaat Rebellin. Jammer Michael, je wordt weer tweede.”

Rebellin was er nog niet langs, maar Jean zag al dat de beslissing gevallen was. Zoals Jean alles goed zag vanmiddag. Want de Amstel Gold Race was een mooie race, was het bewijs dat Boogerd inderdaad altijd goed is in Limburg, maar vooral het bewijs dat Jean te snel is afgeschreven. Hij liet zien wat we zomers missen als anderen naar de Tour mogen.

Misschien had het te maken met de woede die nog in hem zat, nadat hij al na een kilometer uit de race was gehaald door de politie. Iets met foute stickers. Het was een genot weer naar hem te mogen luisteren. Op veertig kilometer voor de finish begon Mart over de veel te grote groep voor de finale. Op de volgende berg zou toch wel wat gebeuren. “Nog 20 kilometer”, zei Jean. Ducrot zag een groepje tweederangsrenners voorop 15 seconden wegrijden en vond dat heel wat. “Wacht maar tot de afdaling”, vertelde de meester en inderdaad zat onderaan de afdaling alles weer bij elkaar. De aanval van Bettini werd afgewisseld met beelden van achterin, waar van alles en nog wat er af vloog. We hadden Kessler zien aanklampen, Boogerd zien volgen. “Alleen Di Luca ontbreekt”, vertelde Mart. “Wacht maar” repliceerde het genie en bij het volgende beeld terug bij de kopgroep reed Di Luca voorin.

Alles wat Jean vanmiddag zei, kwam uit. Altijd had hij de situatie als beste ingeschat. Ducrot, ervaringsdeskundige en kenner, werd er stil van. Mart toonde zijn respect voor de veteraan uit Limburg en Herbert was verbannen naar de brommers achter de renners. Vorige week al zag hij waar Hoffman de sprint verloor, vandaag was hij de man in vorm. Had Boogerd de vorm van de Neel gehad, dan was Rebellin nooit meer terug in zijn wiel gekomen.

“Als Boogerd maar niet te vroeg aangaat”, hoorden we thuis, toen de twee langzaam naar boven kwamen en de Hagenaar angstig achterom keek naar de achtervolgers. Helaas kreeg hij ook hier weer gelijk. Is er al een comité opgericht dat er voor pleit dat Jean weer mee mag naar de Tour? Niet alleen voor, overigens prachtige, historische filmpjes, maar gewoon naast Mart. Of naast Maarten voor mijn part. Dan mag Herbert naar de Trofeo Matteoti. De Trofeu Jaoquim Agostinho. De Tour of Qinghai Lake in China schijnt ook erg interessant te zijn. De Olympische spelen voor mijn part. Maar laat Jean alstublieft mee naar de Tour!