Tags

, , , , ,

Het eerste dier dat je te binnen schiet als je het over Australië hebt, is de kangaroe. Simpele quizvraag. Maar een minstens zo interessant dier is de emu. Om eerlijk te zijn, weet ik niet eens of het emu of emoe is in het Nederlands, maar goed, ik bedoel dus zo’n struisvogelachtige vogel die hier in de woestijn en in de outback rondloopt.

Tijdens de paar weken die ik zo rond reed in Australië zag ik een aantal keren een emu. Niet zo vaak als kangaroes, zeker ook niet zo vaak dood (en plat) op of naast de weg, maar toch kwam ik die vogels onderweg meerdere keren tegen. De eerste keer is altijd een belevenis, de tweede keer stop je voor een foto, daarna is het een leuke onderbreking van een soms wat saaie dag in de auto.

Het zijn nu niet bepaald mooie dieren. Er zijn weinig posters of foto’s van emu’s die mensen aan de muur hangen. Toch hebben ze iets aparts. Ik zou het verschil met een struisvogel overigens niet kunnen vertellen, dus alles wat ik vertel slaat eigenlijk net zo goed op dat beest. Ze lopen wat bij een mens statig genoemd zou worden. Niet alsof het moeite kost, wel alsof ze speciaal moeite doen om de ene poot voor de andere te zetten. Ik heb er nooit een gezien die zijn hoofd in het zand stak, zoals struisvogels doen, als ik de tekenfilms en stripverhalen mag geloven, maar dat wil niet zeggen dat ze dat niet doen, er ligt tenslotte genoeg zand, ze hoeven er niet eerst een paar rotsen voor opzij te schuiven.

Hun kop is eigenlijk een raar geheel van een grote snavel, met de rest er achter hangend. Ik las ergens in een of andere gids dat de emu niet echt slim is. Zijn hoofd is inderdaad relatief klein in vergelijking met zijn lichaam. In relatie tot de mens, die een gemiddeld IQ van 100 heeft, kwamen de slimste dieren (een bepaalde dolfijnsoort) in de buurt van de 50. Een emu scoorde 4,7 Een prachtige score, al vraag ik me dan natuurlijk meteen af hoe ze dat getest hebben. De IQ-tests die ik me herinner waren vooral rekenspelletjes en woordinvuloefeningen. Ik kan me voorstellen dat een emu moeite heeft te begrijpen wat hij moet doen als hij een constructie ziet met een aantal blokken op papier. Maar goed, er waren nog dieren die slechter scoren, al kan ik me niet precies herinneren welk dier het was dat 0,3 scoorde. Ook een prachtige score overigens. Een stuk minder dan 1, dat betekent volgens mij dat je precies genoeg hersencellen hebt om te onthouden dat je moet ademhalen en eten om te overleven.

Wat me opviel is dat ik meerdere keren drie emu’s tegelijk zag. Soms ook zag ik ze alleen, maar nooit twee. Terwijl het in de dierenwereld erg gebruikelijk is om dieren, wanneer ze niet in groepen, kuddes of andere groepsvormen leven, te zien die als paar leven, blijkt dat bij emu’s niet van toepassing te zijn. Noah moet destijds een goede discussie hebben gevoerd met de ondernemingsraad toen die beesten met zijn drieën in de rij stonden. Misschien heeft hij er een geweigerd, misschien is de derde verkleed als schildpad stiekem toch meegegaan. Maar goed, ik dwaal af.

Waarom drie blijft natuurlijk de vraag. Is het een man met een kleine harem, of het is het een vrouw met twee verschillende kerels? Wat is de reden dat ze met zijn drieën rondschrijden? Je zou bijna zeggen dat het met seks te maken moet hebben. Tenslotte geeft een IQ van nog geen 5 aan dat we hier zeer waarschijnlijk niet met een literatuurstudieclub te maken hebben. De man met een harem is natuurlijk een bekend gegeven. Apen, Arabieren en Mormonen doen hetzelfde. Maar op de een of andere manier lijkt mij die laatste mogelijkheid een stuk leuker. Het spel is dan dat de vrouw haar hoofd in het zand steekt en dat dan een van de twee mannetjes seks met haar heeft. Als zij dan nadien haar hoofd weer in de lucht heeft, moet ze raden welke van de twee het was. En dan maar hopen dat ze snel genoeg gokt, want als het te lang duurt, dan weten ze het zelf niet eens meer. Met zo weinig hersenen is er natuurlijk geen ruimte voor een lange termijn geheugen. Zoals een goudvis blijkbaar een zo kort geheugen heeft dat wanneer hij eenmaal rond de kom is gezwommen, hij niet weet dat hij daar al eerder geweest is. Zo door redenerend moet Alzheimer toch wel de ergste ziekte zijn voor een Emu. Daar zouden ze eens onderzoek naar moeten doen!

(Perth, Australië, juni 2001)