Tags

, , ,

Dag 14, vrijdag 24 februari

1. De race van Bob de Jong. Wat nu falen als het er op aan komt? Bob is de beste en meest constante stayer van het afgelopen decennium. Slechts 1 keer faalde hij, op de vorige Olympische Spelen. Verder stond hij altijd op het podium als het er op aankomt, inclusief de spelen van Nagano. Deze 10km was van een onvoorstelbaar hoog niveau. Niet zoals hij zo vaak deed, versnellen op het laatst, maar meteen dermate snelle rondes rijden, dat iedereen er zich op kapot reed. Deze tijd mag gerust een stuk hoger ingeschat worden dan het Olympisch record van Uytdehaage en het wereldrecord van Hedrick. Bob is een legende!

2. De laatste meter van Bart Veldkamp. Bart was al een legende. En gelukkig had het publiek (wat ik wel eens bekritiseerde) ook door dat ze getuige waren van een unieke race: de laatste race van Bart. Of zoals het T-shirt al zei: Bâht foar Goud.

 

3. De versnelling van Chad Hedrick. Hij mag dan overkomen als een lompe Texaanse boer, hij kan wel schaatsen. Toen hij zag dat Verheijen dichterbij kwam, terwijl de tijd van De Jong waarschijnlijk toch niet haalbaar was, vocht hij voor zilver. Verheijen liet bewust Hedrich voorgaan, die op de kruising weer bewust langzamer ging rijden, zodat Verheijen wel langs hem heen moest. Hij keek een keer onder zijn arm door naar achteren en toen de Nederlander naar de buitenbaan ging, versnelde hij (beide armen los!) in de binnenbaan. De wedstrijdsporter in hem zorgde voor het zilver. Verheijen kwam deze versnelling niet meer te boven. Prachtige sport.