Tags

, , , , , ,

http://www.volkskrant.nl/buitenland/article211289.ece?
(Volkskrant, 7 februari 2006)

Dit is toch echt een open deurtje. Is er iemand die denkt dat dit een goed idee is? Meer dan 439 miljard dollar voor defensie. Dat is meer dan het nationale product van België. Meer dan de meeste landen ter wereld (op 16 na, bron: Wikipedia). Maar wat me nog veel meer kwaad maakt zijn de overige getallen uit deze begroting. Gezondheidszorg krijgt 67 miljard. Onderwijs maar 54 miljard. Opgeteld dus nog geen derde van wat Defensie krijgt. Absurde getallen. De gezondheid van het volk en de toekomst van de jeugd zijn dus van ondergeschikt belang aan het magische woord in de VS: veiligheid.

Ironisch is het dat juist die veiligheid niet toeneemt door meer geld uit te geven aan nieuwe onderzeeërs, vliegtuigen, raketsystemen, duikbootjagers en weet ik wat nog meer aan onzinnige apparaten. Leert het land niet van de geschiedenis? Hebben we niet al een koude oorlog gehad, waarin beide kanten elkaar tot absurde hoogtes qua defensie-uitgaven wisten te jagen?

Dit lijkt mij voor Nederland in ieder geval HET moment op uit de Navo te stappen. Afbestellen die Joint Strike Fighters en defensie langzaam beginnen te ontmantelen. We doen het wel zoals Costa Rica. Zonder leger kun je ook een land goed veilig houden. Misschien ook wel een leuk signaal naar potentiële tegenstanders. Eenzijdige ontwapening. Nu.