Tags

, , , ,

Johan 4

Onlangs werd Dynamo Kiev uit de Champions League gezet na een omkopingspoging van de scheidsrechter. Deze geheel integere (?) Spaanse meneer weigerde geld aan te nemen, maar nam bontjassen aan als bewijs voor de Uefa. Dat Kiev, ondanks de armoede die er in de Oekraïne heerst, al jaren in staat was om zelfs westerse tegenstanders om te kopen, heeft Simon Kuper vorig jaar in zijn boek ‘Football against the enemy’ al beschreven. (Zou Aalborg…?)

Nederlanders zijn op de een of andere manier niet goed in omkopingspraktijken. Jan Mulder schreef ooit een column hierover. Hij verloor ooit een wedstrijd na de mooiste kansen gemist te hebben. De omgekochte tegenstander scoorde per ongeluk en mopperde steeds meer op hem. De kansen verlamden hem, dit ‘dealtje’ mislukte dan ook jammerlijk. Han Berger wordt nog uitgelachen om zijn verhaal dat het grote Inter Milaan het nietige FC Groningen wilde betalen voor de winst in een Europacup wedstrijd.

Het Nederlandse omkopen gebeurt kleinschalig. De laatste competitiedag van het seizoen komt het wel eens voor dat een club die veilig staat kansloos verliest van een titelkandidaat of potentiële degradant. De beloning varieert van een geldbedrag tot het mogen meevieren in de kantine. Ook GFC kan hierover meepraten. ‘Dienst en wederdienst’ zal bij menig speler bekend zijn.

Op dit moment spelen de schandalen van Hans Segers en Dick Jol. De keeper van Wimbledon zou 1 wedstrijd hebben meegewerkt. Fashanu en Grobbelaar staan terecht voor meerdere wedstrijden en zullen daarvoor dan ook wel aanzienlijke bedragen hebben gekregen. Zo niet Hans Segers. Met de typisch Hollandse kneuterigheid (Freek zei ooit: “De middenstandersmentaliteit van 1 moorkop zwart per dag, dan kan ik altijd zeggen dat hij mislukt was. Als hij zijn hele leven lang 20 moorkoppen zwart had gebakt, dan had hij nu op Mallorca gezeten”) liet Segers 1 keer 2 ballen lopen en loopt nu het risico in de bak te belanden. Net zo kneuterig als Dick Jol, die jaren heeft gegokt op zijn eigen wedstrijden en steeds gefrustreerder raakte toen bleek dat hij minder invloed had op de wedstrijden dan hij dacht. Slechts 3 keer kon hij iets aan het scoreverloop doen. Ondertussen waren zijn gokschulden al hoger dan zijn hypotheek kon dekken.

Eigenlijk is er slechts 1 Nederlander die slimmer is dan iedereen. Hij ging vrijuit toen 10 Standaard Luik spelers veroordeeld en geschorst werden. Later handhaafde hij zich op miraculeuze wijze met Nürnberg en leerde hij in Griekenland dat een uitwedstrijd eigenlijk niet op normale wijze te winnen valt. Als speler won hij meer prijzen dan wie dan ook. Het is dan ook vast geen toeval dat juist nu het Feyenoord zo slecht gaat Arie Haan wordt aangesteld als trainer. Van den Herik (zelf ook niet iemand waarvan je een occasion koopt) stelde de enige trainer aan die Feyenoord weer naar de top kan brengen. Haan won al een rechtszaak, terwijl het bewijs toch tegen hem was (zou de rechter?). Hierbij de voorspelling dat Feyenoord een grote toekomst tegemoet gaat onder Arie Haan.