Tags

, ,

Ik heb net de krant gelezen van woensdag 18 januari. Inderdaad, meer dan twee weken oud. Ik kan er niets aan doen, ik geef het toe, ik ben verslaafd. Nu zijn verslavingen meestal erg ongezond (drugs, alcohol), vervelend (postzegels, volkstuintjes) of tijdrovend (marathon lopen, werk), dus valt het volgens mij nog wel mee met mij, maar ergens klopt er ook iets niet. De stapel van meer dan 2 weken kranten is ruim 20 centimeter, wachtend op de tafel tot ze gelezen worden.

Ik moet gewoon (het is een verslaving tenslotte) elke krant lezen. Natuurlijk sla ik wel artikelen over, soms zelfs veel, natuurlijk lees ik vele artikelen niet tot het eind, maar uiteindelijk zie ik elke pagina van elke krant die ik in handen krijg. Van begin tot eind lezen dus. Als ik achter lig, zoals nu, zoals bijna altijd, kijk ik de krant ’s ochtends eerst door en daarna gaat die naar onderop de stapel (systeem!) zodat ik die later alsnog helemaal kan lezen.

Een kleine inventarisatie levert toch wel interessante getallen op. Ik lees namelijk veel kranten. Altijd. Overal. Wanneer ik maar kan. Op jaarbasis moeten er dat erg veel zijn, een poging tot schatting. Elke week haal ik de Tubantia op bij mijn ouders. Zij zijn blij dat ik elke week even langs kom, ik hoef geen abonnement te nemen, goede deal voor beide kanten dus. 7 dagen per week. Elk jaar heb ik wel een proefabonnement op de Volkskrant, soms 2, soms mijn ouders ook. Op zaterdag of maandag koop ik die krant ook nog wel eens. Een ander proefabonnement per jaar lukt meestal ook nog wel. De huis aan huis bladen lees ik ook allemaal. Nieuws van de week, Deldens nieuwsblad en de Weekendkrant van Twente. 3 per week dus. Op het werk lees ik bijna altijd de sportbijlage van het AD, soms de hele krant, soms ook de Volkskrant. 2 per week (alleen schoolweken).

Ik ga zeker 2 keer per jaar voor mijn werk naar het buitenland. Daar lees ik de lokale krant of een internationale krant. Gemiddeld een keer per maand zit ik in de trein en lees een gratis krant, Metro of Spits, die ik ook elders (school, McDonalds, Oad) lees. Zelfs tijdens mijn vakantie lees ik lokale kranten, afhankelijk van de bestemming, van de beschikbaarheid, van de taal. In totaal kom ik dan in een willekeurig jaar op het volgende rijtje:

360 TcTubantia
80 Volkskrant
80 Algemeen Dagblad
150 Huis aan Huis bladen
25 Metro/Spits
5 Neue Krone Zeitung
5 International Herald Tribune
5 Marca/Sport/Pais
5 L’Equipe/Bild/Guardian/Sun/Times
10 Overige buitenlandse kranten
20 Overige Nederlandse landelijke dagbladen (NRC, Parool)
5 Overige Nederlandse regionale kranten (Leeuwarder Courant, DvhN, etc.)

Dan kom ik op ongeveer 750 kranten per jaar. Dan tel ik de zaterdagbijlagen/magazines niet eens mee als aparte bladen, ook al zijn ze dat vaak wel.

Zou er een equivalent van de AA bestaan, Anonieme Krantenlezers?

(p.s. moet ik nog beginnen over de websites van kranten die ik elke dag bezoek?)