Tags

, , ,

Johan 4

Een van de moeilijkste dingen voor een trainer is het juiste moment kiezen om een oudere speler te vervangen door een jongere. Cruijff mocht bij Ajax vertrekken en maakte meteen Feyenoord kampioen. Te vroeg dus.

Louis van Gaal liet Jan Wouters vertrekken bij Ajax, terwijl die op dat moment onmisbaar werd geacht. Een half jaar later was Wim Jonk international en had niemand het in Amsterdam meer over Wouters. Precies goed dus.

PSV won in 1988 de Europacup, en speelde op een enkele verandering na tot en met het vorige seizoen met dit team. Toen werd besloten een grote schoonmaak te houden. De resultaten van zowel het vorige seizoen als dit seizoen laten zien dat dit moment dus te laat was.

Het is bijna onmogelijk om te voorspellen hoe lang een speler mee kan. De een is op zijn 30e opgebrand, de ander draait met 38 nog rustig mee. De trainer moet aan het resultaat denken, maar ook aan de toekomst. Daar komt nog bij dat ‘oudere’ spelers vaak veel betekend hebben, dat nog steeds doen en mede daardoor een goede relatie hebben met de trainer en/of het publiek. Regelmatig mogen ze zelfs meepraten.

 

Bij het WK te Amerika bijvoorbeeld bleek Advocaat krampachtig vast te houden aan Wouters. Elke wedstrijd moest er een positie voor hem bedacht worden. Witschge, Rijkaard en De Boer werden de dupe, net als Roy die als linksbuiten Wouters achter zich vond, maar geen enkele bruikbare bal kreeg. Dieptepunt was dat Wouters tegen Brazilië als mandekker werd opgesteld, een taak die hij duidelijk niet aan kon, waardoor hij direct verantwoordelijk was voor de uitschakeling. Foutje van Advocaat dus?

Bij GFC voetballen nu ook enkele ‘oudere spelers’. Het team draait goed, er is dus geen enkele reden om iets te veranderen. Toch zullen deze spelers over een jaar of 3 niet meer in het eerste spelen. Wanneer moet er dan iets veranderd worden? Wanneer moeten andere spelers de leidende rol gaan overnemen? Er zijn spelers die dit zouden moeten kunnen, ook komen er vervangers aan. Maar het juiste moment kiezen is erg moeilijk blijkt wel.

Laten we hopen dat Lubach er meer kijk op heeft dan Advocaat en dat we over 3 jaar kunnen zeggen dat de wisseling van de wacht geruisloos heeft plaatsgevonden en dat GFC nog altijd een goede derdeklasser is.