Tags

, , , , , ,

http://www.volkskrant.nl/buitenland/1134539888736.html (Volkskrant, 14 december 2005)

De Volkskrant staat niet bekend als een krant met erg veel humor. Okay, Gumbah is leuk. CAMU goed voor een glimlach, maar verder is het altijd behoorlijk serieus. Gelukkig maar, een krant hoeft voor mij niet leuk te zijn, als het maar informatief is. Aan dat criterium voldoet de krant wel. Toch deed dit bericht mij lachen. Geen glimlachje, maar een echte lach.

Hoe is het mogelijk dat een president, anno 2006, niet begrijpt dat hij zijn eigen graf graaft door de Holocaust te ontkennen. Volgens mij waren de ontkenners tot aan vorige week altijd ongevaarlijke gekken. Kaalkopjes die indruk probeerden te maken. Mislukte politici die vertwijfeld publiciteit zochten. Maar geen president, zeker geen gekozen president.

Maar zo dom kan de goede man toch niet zijn? Iran was ten tijde van de Sjah, nog geen 30 jaar geleden een modern en ontwikkeld land. 11 jaar geleden, toen ik tijdens mijn sociale dienstplicht veel met vluchtelingen te maken had, stond het opleidingsniveau van Iran op eenzame hoogte. In Somalië stonden universiteiten die bij ons niet de naam MBO mochten dragen, in de VS was het niveau bagger, op een paar dure scholen na, maar in Iran daar was een diploma echt een waardevol papier. Al die Iranezen zullen toch niet opeens hun verstand verloren hebben. Er zullen er toch niet veel zijn die de president geloven?

Dat Israël weinig populair is in de Arabische wereld is weinigen ontgaan. Zelf ben ik ook weinig gecharmeerd van de machtspolitiek van Israël en de Verenigde Staten. Maar om de Holocaust te ontkennen, omdat je het niet eens bent met het hedendaagse beleid van de Joodse staat, lijkt mij niet een slimme zet.

Het wordt weer grappig wanneer Ahmadinejad Israël wil verplaatsen naar Canada of Alaska (ruimte genoeg). Alternatief is een stuk land in Duitsland of Oostenrijk, als wiedergutmachung voor de tweede wereldoorlog. Ben ik de enige die de inconsequentie ziet? Eerst geen Holocaust, maar later wel een schuldgevoel? Wel een leuke suggestie overigens, is die in 1947 niet ter sprake gekomen?