Tags

, , ,

JOHAN 4

Hoe ver mag de inspraak van spelers gaan? Een moeilijk onderwerp, actueel nu journalisten de meeste internationals pogen te laten kiezen tussen Advocaat en Cruyff. Bij het vorig WK waren de spelers machtig. Eerst stemden ze Libregts (die de kwalificatie afsloot voor Duitsland, de latere winnaar) weg, daarna kozen ze Cruyff als zijn opvolger. Toen toch Beenhakker voor de groep kwam te staan was het WK al een mislukking.

Nog moeilijker wordt als spelers mee gaan praten over medespelers. In de voetbalgeschiedenis komt dit ook voor. Hadden Van Beveren en Van der Kuylen niet een glanzende interland-carrière kunnen hebben, als niet toevallig Cruyff toen de dienst uitmaakte bij het Nederlands elftal? Uit een recenter verleden is de elftalbespreking waarin de jonge Ajacieden Roy en Witschge, met behulp van de machtige Van Basten Bergkamp in de basis zetten ten koste van PSV-er Kieft. De “boomstam” trok zijn conclusies en vertrok.

Ook bij GFC hoor je al enkele jaren geluiden, dat enkele spelers de dienst uitmaken in het eerste. Meestal komen die van teleurgestelde spelers die het eerste net niet haalden, maar het klonk toch meer dan een enkele keer…

Een ander voorbeeld was onlangs de geheime stemming die gehouden werd over de nieuwe “aanwinst” Jeroen Dikken. Na een periode waarin Dikken er niet in geslaagd was een basisplaats te veroveren werd hij weggestemd door zijn medespelers.

“Hij paste niet in de groep” en “Hij heeft zich niet aangepast aan de vereniging” zijn uitspraken die gedaan zijn en die ook nooit ontkend zullen worden.

Maar is het dan aan de spelers om te beslissen dat Dikken dan moet vertrekken? Was er geen andere mogelijkheid geweest? Na een ruime maand meetrainen, een aantal oefenwedstrijden en 2 invalbeurten werd dit hoofdstuk afgesloten. En dat terwijl iedereen ervan overtuigd was dat Dikken in potentie de beste voetballer van GFC was. Mocht GFC volgend seizoen inderdaad voor het kampioenschap gaan, dan zou concurrentie binnen de
selectie geen overbodige luxe zijn en een goede voetballer hoort dan zeker welkom te zijn.

Cruyff deed onlangs de volgende uitspraak: “Als ik mee ga naar het WK in Amerika, dan gaan we volgens mijn regels en hebben de spelers niets te zeggen. Zij spelen en ik ben de baas.” Misschien dat we in juli kunnen vertellen of dat dan de beste manier is.