Tags

, , ,

JOHAN 4

De moeder aller sporten is zoals bekend Atletiek. Het zwaarste onderdeel daarvan is de tienkamp. In augustus konden we, tijdens de WK te Stuttgart, weer eens genieten van deze allrounders die alle facetten van de sport beheersen.

De strijd was spannend tot het laatste onderdeel waar de Witrus Hamalainen Wereldrecordhouder O’ Brien, die een matige 1500 meter loopt, nog kon bedreigen. Ook de Duitser Meier was nog niet zeker van zijn derde plaats. De Fransman Blagnat loopt op kop een moordend tempo en gaat vele seconden goed maken, maar landgenoot Schenk is een grotere bedreiging. Uiteindelijk blijven de eerste drie zoals ze waren.

Toen konden we op de tv echter een schitterend schouwspel zien. Meier lag uitgeput op de grond, en Schenk, die er net nog alles aan deed om brons te halen, giet zijn landgenoot voorzichtig wat water in zijn mond en helpt hem overeind. Ondertussen wordt winnaar O’Brien gefeliciteerd door alle andere deelnemers.

Wat opvalt is dat iedereen blij is. O’Brien had aangekondigd de magische grens van 9000 punten te breken, kwam niet in de buurt, maar was blij met zijn winst. Hamalainen, de beste man tot nog toe in het seizoen tevreden met zilver. Brons was een schitterende prestatie voor Meier, maar ook de winnaar van Seoul Schenk was blij met zijn vierde plaats na veel blessureleed. Ontevreden gezichten waren er niet te zien.

De ereronde werd toen gelopen door alle 22 deelnemers, en de in ons land niet altijd even populaire Duitsers op de tribune gaven de atleten minutenlang een terechte staande ovatie. De Amerikaanse en Duitse vlaggen die de atleten meedroegen, waren deze keer niet irritant, de propaganda voor Berlijn 2000 was niet misplaatst.

De Japanse deelnemers keken hun ogen uit, en een Tjech, genoot zichtbaar van de ambiance in dit stadion. Iedereen vierde zijn feestje, iedereen was een winnaar.

In een tijd waarin vele dopinggevallen de sport een slechte naam geven, waarin de Tour de France vooraf al verkocht leek te zijn, en waarin profvoetballers in een oefenpotje een amateur het ziekenhuis inslaan, en dan achteraf er ook nog alles aan doen om dit incident in de doofpot te laten verdwijnen, lieten deze 22 tienkampers zien dat er nog zoiets bestaat als sportiviteit.

Het zou de burger weer moed moeten geven.