Tags

, , , , ,

Volgens de achterkant de beste van een verzameling gedichten over voetbalgroten die achterbleven in de kleedkamer van de eeuwigheid. Een gedichtenbundel over voetbal, iets dat je niet zo vaak ziet. Iedereen kan zich nog wel de gedichten herinneren die Henk Spaan maakte voor de televisie, later ook nog in een boekje verzameld, maar verder is de combinatie voetbal en poezie niet gebruikelijk.

Toch is het edele voetbalspel vaak van een schoonheid dat slechts poëzie toereikend kan zijn. Willemsen kiest voor zijn gedichtenbundel slechts zij die reeds heengegaan zijn. Een keus die te verdedigen is. Maar ook al is een gedichtenbundel normaal gesproken niet iets waar je een vakantiedag mee op het strand doorbrengt (oftewel: dunne boekjes), dit boekje had toch wel iets dunner gekund. De keuze lijkt soms iets geforceerd, er staan gedichten in over spelers, bij de auteur nauwelijks bekend. De indruk dat er nog gauw even door de archieven is gezocht naar een paar extra, zodat de bundel de 50 pagina’s haalt, blijft helaas hangen.

Dat alles neemt niet weg dat er een aantal schitterende gedichten in staan. Niet altijd rijmend, zoals vele conservatievelingen als regel aanhouden, wel vaak de juiste toon rakend. Rinus Terlouw wordt natuurlijk geconfronteerd met de historische gebeurtenis in 1957 toen Jayne Mansfield het Kasteel van Spangen bezocht en de Sparta aanvoerder een zoen gaf. De enige foto in het boek herinnert daar nog eens aan. Ook de gedichten over Epi Drost, Vic Buckingham, Bertus de Harder (in echt Haags: ‘kgijte begtus’), Nico Rijnders en Loyd Doesburg zijn schitterend.

Het hoogtepunt blijft voor mij echter het volgende gedicht. Het onderwerp kan er meer te maken hebben.

nichts los

hij verloor in een casino
twintigduizend dollar
maar zei dat hij ze gewonnen had

hij werd ontslagen in spanje
maar zei dat hij ontslag had genomen

hij was ongeneeslijk ziek
maar zei dat het een virusje was

hij ging dood
we zullen hem binnenkort
dus wel weer ergens tegenkomen

CHRIS WILLEMSEN
DOOD OP DE SCHOEN
voetbalgedichten
uitgever Thomas Rap Amsterdam
ISBN 90-6005-660-4