Tags

, , , , , ,

Dan Turell – Moord in het donker (05-047)

Ik heb al meerdere boeken gelezen van Turell, een Deense schrijver van misdaadromans. In elk deel werken een journalist en een politie-inspecteur samen. Zo ook in dit verhaal. Ik heb er een tijdje naar moeten zoeken, volgens mij is dit het eerste deel, via Internet tweedehands aangeschaft. Op de een of andere manier spreekt de naamloze hoofdfiguur me aan. Hij is een levensgenieter, een cynicus, maar ook een eigenzinnig figuur die tegen allerlei problemen aanloopt.

Dit moet het eerste boek zijn, want onze held kent zijn toekomstige vriend Ehlers, de politieman nog niet. Het verhaal begint met een telefoontje midden in de nacht, van een man die hem vraagt naar een bepaald adres te komen. Hij gaat niet en hoort de volgende ochtend dat de man is vermoord. Hij kende hem niet, maar hoe kende de man hem? Ongewild is hij dus een moordzaak ingesleurd. Een paar dagen later weer een moord, in hetzelfde huizenblok.

Al snel vermoeden de onderzoekers dat het iets met drugs te maken moet hebben. Uiteindelijk is er een verrassend eind: er kan niet met zekerheid gezegd worden wie de dader of daders was. Geweldig, tenslotte horen verhalen als dit altijd opgelost te worden, anders ‘klopt’ het boek niet.

Turell heeft prachtige boeken geschreven, dit is de eerste in een serie. Ik zou haast Deens willen lezen, om de rest ook te kunnen lezen. Volgens mij zijn er maar 4 vertaald naar het Nederlands, ik hou me aanbevolen mochten er meer zijn. Engels zou ook geweldig zijn, Duits, als het maar leesbaar is.

Nummer: 05-047
Titel: Moord in het donker (Mord i morket)
Auteur: Dan Turell
Taal: Nederlands (Orig.: Deens)
Jaar: 1988 (Orig.: 1981)
# Pagina’s: 190 (8955)
Categorie: Whodunnit
ISBN: 90-449-2311-0