Tags

, , , ,

VI-VOETBAL 85-HET INTERNATIONALE VOETBALNASLAGWERK

Ooit cadeau gekregen bij een proefabonnement op Sport International, is dit naslagwerk een bron van kennis en vermaak. Niet om te lezen, maar om op een willekeurige bladzijde los te slaan en wat nutteloze feitjes te zien.

Het is wel een naslagwerk zoals ze niet meer gemaakt worden. Alles staat erin: dagboek van het seizoen, alle wedstrijden van de KNVB-beker en de competitie, alle gegevens van alle betaalde clubs, Europacups en andere Europese competities, het Nederlands elftal en alle internationals die daar ooit in speelden, je kunt het zo gek niet bedenken of dit boek geeft een antwoord.

In de eeuwige stand (’56-’85) van de eerste divisie staat Vitesse bovenaan, gevolgd door Eindhoven en Heracles. DOSKO kreeg in 82 wedstrijden in de tweede divisie 204 doelpunten tegen. Bij de verkiezing van Europees voetballer van het jaar krijgt Jordao 3 punten. Geen enkele Nederlander haalt een punt. Roemenië werd in 1934 eerst gediskwalificeerd, later toch weer niet, waardoor de Verenigde Staten en Mexico een extra wedstrijd moesten spelen. Zelfs alle uitslagen van het inmiddels ter ziele gegaande Amsterdam 700-nogwat toernooi zijn er te vinden (Teugels maakt op 8 augustus 1975 de gelijkmaker voor RWDM tegen Feyenoord.) John Leeuwerik had de meeste doelpogingen (122) tijdens het zaalvoetbaltoernooi van de KNVB, waar de back van Sparta, Danny Blind, topscorer werd. TVO en Borne werden in 1985 kampioen van de vierde klasse Oost. Stevo in de tweede. De KNVB-beker werd niet gespeeld in 19, 22, 23, 24, 29, 31 en 33. Duizenden feiten staan in het boek.

Fouten zitten er natuurlijk ook in. Alleen de druk al: de bladzijden 209 tot en met 224 ontbreken. 225 tot en met 240 krijg ik daar echter dubbel voor terug. Zouden ze daarom dit boek hebben weggegeven? De eeuwige standen van de Europacup 1 (Real Madrid) en Europacup 2 (Barcelona) zijn omgedraaid. Tot en met 1985 behaalden NEC, Ado en 8 andere Nederlandse clubs in de Europacup 2 meer punten dan Ajax!

Maar het allermooiste uit het boek vind ik de gegevens van de spelers van alle Nederlandse profclubs. U wist natuurlijk dat Andre Paus uit Weerselo komt. Maar ook dat hij aan de Bisschopstraat 11 woont? Paus uit de Bisschopstraat, dat bedenk je niet. Als Ajax-fan, zeker in die tijd, kijk ik natuurlijk naar mijn Amsterdamse clubje. Naast grote namen als Van Basten en Koeman, speelde ook Rene van Vark (Platanenweg 34 hs) in de selectie. Fred Grim moest toen ook al concurreren met Stanley Menzo, al was Hans Galjé eerste keeper. Maar wat me het meest verbaast is dat van alle ‘officiële’ Ajacieden niet alleen het adres, maar zelfs het telefoonnummer gepubliceerd wordt: Dus wie Cruijff wilde bellen kon dat: 02972-4447.

Dat waren nog eens tijden. Maar ja, je kon toen op de familietribune ook nog met de hele familie naar binnen voor 42,50. Met zijn vieren is dat, niet per persoon zoals nu. Volgens mij is de inflatie erger gestegen dan we doorhebben. Maar of dat om de waarde van het geld of van het voetbal is, is onbekend.

VI-VOETBAL 85
Het internationale voetbalnaslagwerk
BV Weekbladpers Amsterdam 1985

Advertenties