Tags

, , , , ,

GALERIE SLAVNöCH SPORTOVCU – TOMAS SKUHRAVY

Er komt een moment dat een obsessie je leven overneemt. Bij mij is dat al lang gebeurt. Bij elk verblijf in het buitenland loop ik namelijk een boekenwinkel binnen. Sorry, meerdere boekenwinkels. Op zoek naar de lokale versie van Garfield, Asterix of een mooi voetbalboek. Het begon erg te worden toen ik boeken ging kopen die ik niet kon lezen. Een Garfield in het engels, een Asterix in het Duits, een voetbalboek in het Spaans, allemaal nog te doen. Deze keer niet. Dus toen ik in Brno, Tsjechië rondliep en geen Garfield tegenkwam was mijn hoofd al op hol geslagen. Ik moest en zou iets meenemen uit deze stad. Een boek was natuurlijk het mooiste, al is het Tsjechisch een onmogelijke taal.

Voor een koopje kocht ik uiteindelijk de biografie van Tomas Skuhravy. Zijn naam kan ik niet eens goed schrijven op deze computer, omdat wij geen streepjes zetten op de ‘Y’, kringeltjes in een ‘u’ of een pompebled boven een ‘s’. Maar goed, ik herkende de foto van de Tsjechische spits en besloot er een aantal lokale geldeenheden aan te wagen. Het boekje lijkt me niet te duur geweest te zijn voor de producent. Meerdere advertenties sieren de pagina’s. Naast de te verwachten sportmerken en de Skoda ook de Tsjechische ANWB (denk ik) en een organisatie die Technomat heet. Ook adverteren heeft niet alles gekost geloof ik.

Karel Felt, de schrijver van dit werk wordt op de buitenkant niet vermeld, slechts op de 3e pagina zien we zijn naam. Hij begint meteen met het schitterende hoofdstuk “Par slov na uvod”. Van iets tot nog iets, maak ik er van. De clubs Juventus en Fiorentina worden genoemd in dit hoofdstuk, een fascinerend verhaal over allerlei zaken. Op bladzijde 9 de eerste foto: een actiefoto van Skuhravy die met een vliegende tackle de verdediger toch nog probeert af te troeven. Er wordt melding gemaakt van een “Gol v derby se Slavii” dus ik neem aan dat de actie goed afliep. Verder zien we meerdere foto’s van onze held in actie, komt de huidige bondscoach, ex-psv-er Chovanec nog voorbij en wordt Tomas op bladzijde 37 door de Primator Jaroslev Koran ergens mee gefeliciteerd (“gratuluje”).

Na wat verhalen over het WK 1990, waar de spits voor Tsjecho-Slowakije uitkomt en tegen Duitsland speelde (de uitslag weet ik niet meer en kan ik ook niet uit de tekst vissen). Op bladzijde 65 staat onze held dan op volle paginagrootte in het tenue van de FC Janov. Terwijl namen als Juventus, Belgicum en Italove nog herkenbaar zijn, is het hier onduidelijk om welke club het gaat. Gelukkig herinner ik me nog een van zijn medespelers destijds: John van ’t Schip en concludeer ik dus dat Janov voor Genua staat. Fijn taaltje dat Tsjechisch.

Op de laatste bladzijde wordt er nog melding gemaakt van een transferrumoer (het boek is uit 1991, zijn carrière was nog niet voorbij) dat Olympique Marseille 35.000.000 marek wil betalen. Nou nou. De laatste 2 bladzijden zijn de enigen waar ik iets mee kan: de statistieken. Al zijn interlands (opvallend dat hij tussen 85 en 91 nooit tegen Nederland speelde, of zouden wij Nizozemi zijn?), maar ook dat hij in het elftal van de Italiaanse serie A werd gekozen in 90-91. Samen met Mancini in de spits, Van Basten (11 doelpunten, 4 minder dan onze held) achter zich latend. Volgens mij was Tomas Skuhravy eigenlijk een heel goede spits. Maar ja, dat foute matje….

KAREL FELT
TOMAS SKUHRAVY
Spektrum, 1991