Tags

, , , ,

JOHAN 4

Waarom is er tegenwoordig geen enkel team meer dat met normale rugnummers speelt? Gewoon zoals het jaren geleden ontstaan is.

Het ouderwetse 4-3-3 systeem sluit hier erg goed bij aan: Keeper=1, Rechtsback=2, voorstopper=3, laatste man=4, linksback=5, op het middenveld (van rechts naar links) de nummers 6, 8 en 10, en voorin (ook v.r.n.l) 7, 9 en 11.

Dit is de meest overzichtelijke methode, en zowel de tegenstander als het publiek weet waar het aan toe is. Bij een nummer hoort ook een positie/ taak.

Toen Ajax Wouters verkocht hoorden we Van Gaal in een interview zeggen: “Nee, we kopen geen vervanger want we hebben al een goede nummer 4 in huis: Wim Jonk.” Een nummer 4 dus, net als R. Koeman, F. Baresi (speelt helaas met 6) en J. Metgod.

Voor zeer unieke spelers mag eventueel een uitzondering gemaakt worden: Cruijff met nummer 14 en Pele met nummer 10. Zelfs Maradona is geen uitzondering: hij is een linksbenige, spelbepalende middenvelder. Een nummer 10 dus, zoals de gebroeders Muhren vroeger al waren en zoals daar nu zijn: Witschge (Barcelona), Valke (Sparta), Van Geel (Willem II), Van Rooy (St. Luik) maar ook Bein (Frankfurt) en Hagi (Real Madrid).

Gullit dus niet! Gullit speelt tegenwoordig als een nummer 7 en zou zodoende ook dit nummer moeten dragen. Het is dus niet zo dat de duurste/ beste speler automatisch nummer 10 op zijn rug heeft, wat helaas nog te vaak voorkomt!

Kijken we naar de drie topclubs, dan zien we helaas veel te veel fouten: Koeman (4) op het middenveld, Popescu (6) als laatste man. Bergkamp (10) op de positie van nummer 8, Van Loen die al is gesignaleerd met een 11 op zijn rug! Taument (8) speelt rechtsbuiten(7), en Feyenoord speelt nogal eens met 5 verdedigers waardoor de nummering niet meer kan kloppen.

Helaas klopt ook bij GFC de nummering niet. Vorig seizoen zagen we bij GFC in de basis de nummers 12, 13 en 14. Ook speelt de nummer 9 niet in de spits, speelt nummer 10 niet links op het middenveld en speelt de nummer 11 geen linksbuiten.

Nu was dat pas het eerste seizoen dat ons eerste met rugnummers speelt, dus dit kan als kinderziekte getypeerd worden, maar deze fout is dit seizoen helaas niet hersteld, Nog steeds spelen er spelers met rugnummers die niet met hun positie overeenkomen, en spelen er ook nog steeds reserves in het elftal (rugnummers boven de 11).

Een vriendelijk verzoek aan trainer en/of leider: zou naast de opstelling voor de wedstrijd ook de rugnummers bekend kunnen worden, hierdoor weten spelers meteen wat er van hun verwacht wordt (rugnummer = positie = vaste taak) en is het voor de supporters ook meteen wat duidelijker. Hartelijk dank voor uw medewerking!

Advertenties