Tags

, , , , ,

Johan 4

Zondagmiddag, een uur of 1, een willekeurige bestuurskamer van een voetbalclub ergens in Nederland. 14 jongelui en enkele ouderen zitten achter een kopje koffie te luisteren naar een man, die met behulp van een schoolbord deze jongens iets duidelijk probeert te maken:

“De volle 100% wordt er vanmiddag gegeven, niet een uitgezonderd. Natuurlijk is de tegenstander van vanmiddag erg goed, maar dat zijn wij ook. En ik hoef niemand te vertellen hoe belangrijk deze wedstrijd is. We gaan dan ook voor twee punten, vol op de aanval. Ik eis dan ook dat iedereen van het begin af aan zich voor 120% geeft. Meteen wakker zijn, blijven voetballen, en praten, veel praten, help elkaar: Piet links, Jan jij die man, Karel bied je aan. Over die klote-wedstrijd van vorige week praten we niet meer. We kijken alleen naar vanmiddag. Voor 150% gaan we erin. De opstelling. Net als elke week, alleen moet ik er dan nog wel even wat aan toevoegen. De laatste man komt zoveel mogelijk op, maar kijk wel effe uit voordat je gaat: er moet een middenvelder in de buurt zijn om over te nemen. En kom pas als de bal op het middenveld is, geen overbodige risico’s. De twee spitsen zijn verantwoordelijk voor de opkomende verdedigers. De vleugels blijven operationeel gebied, daar duiken de middenvelders om de beurt in. Is er echter een middenvelder weg, dan blijven de andere middenvelders hangen. We moeten natuurlijk voorkomen dat we een counter om de oren krijgen en dan weer achter de feiten aanlopen. De mandekkers gaan mee met hun directe tegenstanders, zelfs als die gaan pissen. Nog even wat algemene dingen: we beginnen zo met een goede warming-up, we laten de ballen dus eerst liggen, en dan gaan we er voor 200% in, een wedstrijd begint bij de warming-up, dan zijn we meteen goed wakker. Kom op verdomme, vol op de aanval, die twee punten zijn voor ons vandaag, we doen het met elf man, nee met zijn veertienen. Denk aan de supporters, kom op voor 300%!!!

En weer gaan er veertien voetballers, een grensrechter, een verzorger en een leider optimaal gemotiveerd de wedstrijd in.