Tags

, , ,

Johan 4

Enkele jaren geleden was er opeens een nieuw fenomeen te bewonderen in het Nederlandse voetbal: de wielerbroek. Al een tijdje gedragen door enkele robuuste Italiaanse mandekkers, was het Ruud Gullit die, ook toen al geregeld geblesseerd, de schaar zette in een trainingsbroek om zodoende de spieren warm te houden en de Nederlandse pionier werd.

Al gauw kwamen erkende schavers als Van Eck en De Wolf met een echte wielerbroek. Hierna ontstond er iets dat op een rage ging lijken.
Bij G.F.C. bleef de tot slidingbroek omgedoopte wielerbroek nog uit. Voor het eerst werd hij gesignaleerd bij een wedstrijd tussen G.F.C. A2 en Twenthe A2. Een der mindere spelers van het toch al niet al te briljante Twenteteam probeerde wanhopig enige uitstraling te krijgen door een blauwe (!) wielerbroek te dragen.

De eerste G.F.C.-er die met zo’n onding werd gesignaleerd was ook een verdediger: Vlak voor ’t eind van een lange carrière introduceerde Hens ten Thije de wielerbroek bij G.F.C. Stopte Hens niet lang daarna, de wielerbroek blijft vertegenwoordigd. Niet alleen senioren dragen de broek, ook bij de jeugd blijkt hij aan te slaan. Was het voor de hand liggend dat Hens’ zoon Jordi hier de eerste zou zijn (tenslotte voetbalt Jordi nog elke zaterdag in een shirt dat geen enkele andere G.F.C.-er draagt), de F1-speler Bart ten Cate was hier de eerste. Nu dus ook de jongste jeugd al bedorven blijkt te zijn wordt het tijd voor maatregelen. Het argument van verdedigers dat het bij slidings erg makkelijk is, is onzin: we zien toch ook geen rechtsbuitens verschijnen met calimero-helmen, keepers in aërodynamische schaatspakken en spitsen (type van Loen) met ijshockeyoutfits.

Tegelijkertijd met de definitieve verplichting van de scheendekkers, moet de wielerbroek verboden worden. Dit verbod blijft geldig totdat Breukink in voetbalbroek de Alpe d’Huez beklimt of Visser met noppen onder zijn schaatsen rondjes 33 blank draait. Dan is de verdwazing dusdanig toegeslagen dat ook een wielerbroek voor voetballers toegestaan is.

Tot die tijd hoort G.F.C. gewoon te voetballen in de traditionele roodzwarte trui, de witte korte broek en roodzwarte kousen.