Tags

, , , , , , ,

Belcampo – De zwerftocht van (05-014)

Soms lees je een boek dat wat ouder is. Belcampo stond al lang op mijn verlanglijstje, het was er echter op de een of andere manier nog nooit van gekomen. Dit reisverslag van de schrijver uit Rijssen was een geweldige introductie in zijn werk.

Even moeilijk om in te komen, maar al snel werd ik gegrepen door de liftende reiziger die zodra hij zijn huis verliet al echt op reis was. De wereld was nog groot, we hebben het over 1933, Utrecht als eerste stop was al een eind weg. Via Limburg, België en Frankrijk komt hij in Italië, mijn favoriete land in Europa, waar hij veel ziet, veel zwervers spreekt en de cultuur goed en snel observeert. Allemaal jaloersmakend.

En ineens was daar bladzijde 136. Het hoofdstuk Napels is net begonnen. Napels is de reden dat ik ooit begon met reisverhalen schrijven. Napels is de meest on-Europese stad in Europa, het spreekwoord Napels zien en sterven is bij mij volledig ingedaald. In Napels ontmoet de Rijssenaar een Bornse wereldreiziger. 2 Tukkers onder elkaar. Met veel gevoel voor understatement, de echte Tukker eigen, besluiten ze de Vesuvius te bezoeken. “Joa, faejtluk mu’w den skosteen ook nog ees ’n betjen van dichte bie bekiekn”. Prachtig. Om de 2 bladzijden later nog maar eens hele gesprekken in het Twents te schrijven.

Vlak voor het einde blijkt dat Belcampo het reizen echt heeft begrepen. Na een paar maanden is het niet meer mogelijk om nog enthousiast iets nieuws te bekijken, weet ik uit ervaring. Hij beschrijft het als volgt: “Het nieuwe had geen waarde meer, er was te veel van. Zo ging het met Wenen en Praag, ik liep er in rond, ik stond vlak voor de dingen en toch was het of ik alleen maar op de atlas keek.”. Geweldige conclusie van een schitterend reisverhaal.

Jammer dat hij daarna in de laatste 10 bladzijden een wetenschappelijke verklaring probeert te zoeken voor het fenomeen reizen, voor de manier waarop mensen met het onbekende omgaan. Ik begreep er eerlijk gezegd weinig van, maar het deed niets meer af aan mijn waardering voor dit uitmuntende boek.

Nummer: 05-014
Titel: De zwerftocht van Belcampo
Auteur: Belcampo (Herman Pieter Schönfeld Wichers)
Taal: Nederlands
Jaar: 1938
# Pagina’s: 175 (2509)
Categorie: Reisverhalen
ISBN: n.v.t.

Advertenties